Periodeundervisning


Ordet «periode» har en spesiell betydning for oss i Steinerskolen. Det samme er det med «hovedfag». Jeg hørte en dame på bussen for et par dager siden spørre en gutt fra småklassene hva han skulle ha på morgenen, og han svarte: «Hovedfag». Damen lot som om hun skjønte hva han mente og sa: «Mhmm».

I går avsluttet vi en hovedfagsperiode i historie i 3.vg. Det var deres siste historieperiode  her i livet. Det er alltid litt spesielt. Etter fire uker med det samme faget hver morgen i nesten to timer, er man rimelig godt inne i stoffet. Fra dag til dag følger man hendelsene; først legges det frem av lærer med evt. spørsmål underveis. Neste dag repeteres det og samtales om. Mange spørsmål blir stilt og kanskje besvart eller i alle fall reflektert over. Så bearbeider elevene stoffet gjennom tekster, og igjen kan det være spørsmål. Vi ser på bilder av personer og fra hendelser. Vi snakker og snakker. Når roen så senker seg over klassen, og hver i sær sitter og arbeider med sitt stoff, er det en rent andaktsfull stemning.

Til slutt, den siste fredagen, er det prøve. Hvis man da har vært til stede i timene, vært med på samtalene og fulgt opp sitt arbeid, er det ingen sak å gjøre prøven. De KAN det. Ikke fordi det er lettere enn i andre skoler, men rett og slett fordi metoden er så god. Her ligger mye av «hemmeligheten» i steinerpedagogikken; selve bearbeidelsen av stoffet er så mangefasettert at stoffet bare siver inn.

Det er en spesiell følelse når en hovedfagsperiode er over etter fire uker. Da er man virkelig ferdig med noe og klar for noe nytt. Oppgaver blir levert, prøve utført, og det er helg! Slik holder man også en rytme i livet i disse stressede, masete og urytmiske tider.

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Periodeundervisning

  1. Hedvig Fon sier:

    Så bra, jeg delte denne på skolens sider..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s