Hvem gir oss bildene?


1380913293 binocheErik Poppe arbeidet som fotograf for VG og Reuters på 80-tallet. Fra den tiden har han tatt med seg erfaringer som kommer til uttrykk i høstens film «1000 ganger god natt».

Som den verdenskjente krigsfotografen Rebecca møter vi Juliette Binoche som nok en gang viser at hun er av Oscar-kaliber. Og som hennes motspiller har vi Nikolaj Coster- Waldau som også er svært overbevisende.

Det begynner i Afghanistan der Rebecca er på et spesielt oppdrag. Hun tar litt for store sjanser og blir offer for en selvmordsbombe. Hun blir såret, og møtet med mannen og døtrene etter sykehusoppholdet  blir opprivende. Hun får et ultimatum: familien eller jobben.

Det er et klassisk dilemma for alle som brenner for en sak; enten du er politiker, kunstner eller aktivist av et eller annet slag. Du drives av en indre trang til å ville gjøre noe samtidig som du skal være til stede for dine nærmeste. Det er mange barn som har måttet lide for deres foreldres engasjement, og det er mange mennesker som har blitt hjulpet på grunn av det samme. Hva skal man velge? Er det mulig å leve i begge verdener? Det er dette spørsmålet som går igjen i hele filmen. Jeg tror mange vil kjenne seg igjen eller kjenne igjen situasjonen fra andre sammenhenger.

Et annet spørsmål er: trenger vi virkelig disse bildene? Gjør de en forskjell? Det er vel heller ikke noe entydig svar på dette. Ja, for å dokumentere overgrep og få organisasjoner og andre mennesker til  reagere og gjøre noe. Nei, for utstrakt elendighetsformidling til allmenheten som ikke kan gjøre noe allikevel.

Filmingen er svært vakker, både landskapsbildene og alle nærbildene av de uttrykksfulle ansiktene. Skuespillerne er strålende, og budskapet er viktig. Kan det være noe å sette fingeren på? Kanskje er manuskriptet litt tynt, kanskje blir det litt vel mye ekteskapskrangling og litt lite «ute i felt»? Kanskje blir slutten med datterens skoleforedrag litt for lettvint? Kanskje blir problemstillingen litt for svart-hvitt; kan ikke ektemannen se noen som helst grunn til at hun skal gjøre det hun er så god til? Noen slike spørsmål kan man kanskje stille, men de blir små i forhold til det filmen uttrykker. Jeg har sett filmen to ganger og tatt med ungdom på den, og det tror jeg var helt riktig.

Jeg vil sterkt anbefale denne filmen til alle.

Dette innlegget ble publisert i Film. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s