Julemarked


Julemarked

Det er ikke til å unngå at tema i dag må være «Julemarked». Denne helgen pågår de for fullt. Det var en oversikt i Tønsbergs Blad på fredag over alle julemarkedene i distriktet. Det var en hel halvside!
Det har gått inflasjon i julemarkeder, og folk spres på dem alle. I Steinerskolen har julemarkedet vært en institusjon i mange tiår. Det er vel kommet fra Tyskland der disse markedene er store tradisjoner i mange byer. I Steinerskolen er dette den store sjansen til å åpne opp for alle interesserte. Det er ikke sjelden at nye foreldre sier i inntakssamtalen at deres første bekjentskap med skolen var julemarkedet. Det er den beste introduksjonen til skolen. Ikke bare finner du fine varer som du kan kjøpe som gaver til jul, men du kan kose deg i kafeene med god og ofte økologisk mat, barna kan være med på aktiviteter som «Eventyrskogen» eller «Fiskebrygga», se på dukketeater eller elevenes teateroppførelser eller det er små konserter i kafeene av skolens lærere, foreldre og elever. Du kan også se på utstilling med elevenes arbeider og få et innblikk i hva og hvordan man arbeider. På den måten er det kanskje den beste rekruteringen til skolen.
Foreldrene gjør en durabelig innsats med disse markedene. Ikke bare står de i bodene, baker kaker og lager suppe og grøt, men de syr og snekrer, fletter kranser og lager julepynt i uker i forveien. På den måten blir det en skikkelig dugnad som binder hele skolesamfunnet sammen. Motivasjonen er sikkert forskjellig, men tradisjonelt vet vi at disse markedene har gjort det mulig for skolene å reise sine bygninger.
Det er gode penger å få inn på et slikt marked i en skole som ikke får tilskudd til bygg. Vel vitende om at det alltid kommer et nytt julemarked har det vært mulig å ta opp lån i banken for større byggeprosjekter. I et land der det ikke er vanlig å gi penger til skoler selv om man både sympatiserer, ser at forholdene er karrige og man sitter på store rikdommer, er det bare en måte å gjøre det på: dugnadsarbeid. Da blir det etter hvert både klasserom og spesialrom for elever og lærere.
En annen side ved julemarkedet er at det blir et møtested for alle som ikke lenger har sitt daglige virke i skolen; gamle elever og foreldre blinker ut denne dagen for å treffes, ta en kopp kaffe sammen, hilse på gamle lærere og høre nytt om livene til hverandre. For oss lærere er det en STOR glede å treffe tidligere elever og høre om hvordan de har det. Det er en dag da smilet sitter løst, og man hilser i øst og vest hele tiden, bare synd det blir litt liten tid til hver i sær.
Julemarkedet er altså ikke bare rent inntektsbringende, men det har også en viktig sosial funksjon både for det nåværende skolesamfunnet og – ikke minst – kontakten mellom nåtid og fortid i tillegg til at fremtiden også sikres ved at nye mennesker kommer til som skal bli fremtidige foreldre, elever og kanskje lærere. Ikke rart vi er glade i julemarkedene våre på Steinerskolen.

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s