En forbudt sykkel.


DEN%20~2Når så du en saudiarabisk film sist? Svaret er : Aldri! For den første saudiarabiske filmen går nå på kino her i landet. Den heter «Den grønne sykkelen» på norsk, men «Wadjda» på original. Det er navnet til jenta som er hovedpersonen i filmen. Hun er en uregjerlig 10-åring som fullstendig har falt for en grønn sykkel i en av butikkene hun går forbi på vei til skolen.

Guttene i gata sykler rundt på fine sykler, og hun vil gjerne sykle om kapp med sin beste venn, men det er ikke lov for jenter å sykle, hvordan skal hun skaffe seg sykkelen? Hun begynner å spare, men det er så alt for lite, og det tar så lang tid! Da utlyses det en konkurranse i koranresitasjon på skolen, og til lærerens store overraskelse melder hun seg på siden det er en pengepremie å vinne.

Mens alt dette pågår forsøker moren å overtale faren til ikke å ta seg en andre kone. Vi skal ikke røpe hvordan dette ender, men det er en vakker film med en strålende jentunge som spiller hovedrollen: Waad Mohammed, og med en kvinnelig regissør, Haifa Al Mansour, som har overskredet mange grenser for å få laget denne filmen. Den engasjerer i all sin enkelhet. Vi ønsker den lille jenta og hennes mor alt det beste i en mannsdominert verden vi ikke kan forestille oss. Noe så selvsagt som at ei jente skal få lov til å sykle blir her en umulighet. Men denne filmens hovedpersoner vet å trosse forbud. Det liker vi.

Det er i seg selv en begivenhet å få oppleve en film fra Saudi Arabia, et land uten kino i følge reklamen. Når den i tillegg er god og engasjerende, er det bare å kjenne sin besøkelsestid.

Dette innlegget ble publisert i Film. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s