Emmanuel Jal – fra barnesoldat til fredsaktivist


800px-Emmanuel_Jal_by_David_Shankbone

Hvis du ikke har hørt om Emmanuel Jal, har du sjansen her og nå!

Han vet ikke akkurat når han er født, men det var omtrent i 1980 i det som i dag er Sør-Sudan. Han var bare sju år da han dro av gårde til Etiopia for å komme seg bort fra landsbyen der moren var blitt drept av regjeringsvennlige soldater. På veien over elven i en overfylt båt full av barn, forliste de, og de fleste druknet rundt ham. Men han overlevde. Ingen kom og møtte ham på bredden. Han var liten gutt og helt alene i verden. I Etiopia kom han i en leir der SPLA (Sudan People’s Liberation Army) rekrutterte barnesoldater. Slik ble han del av hæren og måtte gjennomgå det verst tenkelige.

emmanuel_jal_big_24268

Til slutt orket han ikke mer og klarte å rømme. En strabasiøs flukt tok nesten livet av 11-åringen, men da han kom til Waat, møtte han den britiske hjelpearbeideren Emma McCune som tok seg av ham og smuglet ham til Kenya der hun adopterte ham og fikk ham i skole. Så skulle det skje at Emma døde i en bilulykke, og Emmanuel havnet i slummen i Nairobi. Der oppdaget han hip hop og skjønte at dette var et både politisk og spirituelt sterkt uttrykksmiddel. Han begynte å synge og klarte å produsere sin første plate som fikk stor gjennomslagskraft i Kenya. Han ble også engasjert i å hjelpe gatebarn i slummen, og musikken hjalp ham til å få uttrykt noe av alt det grusomme han hadde opplevd.

Hans tredje album som kom i 2008, fikk tittelen «War Child» med den sterke teksten: «I’m a war child. I believe I survived to tell my story to touch lives».

bundle

I 2009 var Emmanuel Jal en av dem som sang på feiringen av Nelson Mandelas 90 års dag i London. Det ble også laget en film som heter War Child der han selv forteller sin historie. Da han gikk ut av skolen i Kenya, lovte han å hjelpe andre barn til å få gå på skole. Det har han gjort. Han kom også endelig tilbake til hjemstedet sitt i det nye landet Sør-Sudan, og der vil han bygge en skole.

Hans engasjement er imponerende. Ved siden av å lage musikk og holde konserter, besøker han skoler og universitet over hele verden og forteller sin historie, er talsmann for «Make poverty history» og flere andre kampanjer og organisasjoner mot barnesoldater og trafficking. Hans egen organisasjon «Gua Africa» har fått NGO status og arbeider for utdannelse for barn fra slummen i Nairobi og de som overlevde krigen i Sudan og nå bor i flyktningleire. Han har også en kampanje som han kaller «Lose to win» der han vil at folk skal oppgi noe for å vinne noe for andre. Selv spiste han bare ett måltid om dagen fra desember 2008 til oktober 2010 for å finansiere byggingen av skolen i Sør-Sudan.

I det siste året har Emmanuel Jal startet en ny kampanje som heter «We want Peace» og på Fredsdagen 21. sept. i år gikk han sammen med Jeremy Gilley i Peace One Day for å fremme fredssaken for alle, men ikke minst for sitt eget land Sør-Sudan.

Man blir imponert og ydmyk når man hører om en person som Emmanuel Jal. Han kunne virkelig fortjene en fredspris!

Emmanuel Jal holder koken!

Emmanuel Jal holder koken!

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

2 svar til Emmanuel Jal – fra barnesoldat til fredsaktivist

  1. Ellen sier:

    Takk for at du fortalte oss denne historien Astrid

    • Veldig hyggelig at det var interessant for deg. Jeg har arbeidet med ham i 2.vg., sett filmen om ham og hatt samtaler om ham, så det har vært veldig spennende. Filmen er en dokumentar som forteller hele historien og gjør sterkt inntrykk. Forstår ikke at han klarer. Jeg følger han på facebook også, og han er super aktiv! Hele tida!
      Og siden John er i Sør-Sudan er det jo veldig aktuelt også. Alt vel til deg og dine!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s