Peer Gynt – alltid like aktuell?


Peer-Gynt_slideshowDet var midt ute i intetheten i Russland at jeg skjønte det for første gang; jentene jeg delte rom med på studenthjemmet i Voronezj – en liten by i hjertet av Russland en dags reise syd for Moskva – fikk låne den russiske utgaven av Peer Gynt av meg. Inntil da hadde jeg mest sett dem henslengt på sengen foran TV’n der de viste sovjetisk såpeopera, eller ivrig konsentrert med neglelakken for hvilken gang den høsten? Det ble stille på firemannsrommet den kvelden. De leste Peer Gynt! Det ble begynnelsen på denne lille bokens rundgang på studenthjemmet på det gamle forvisningsstedet. Etter noen dager snakket jeg med en av dem som hadde lest boken, og stor var min forundring da han spurte meg: «Hvordan kan Ibsen vite hvordan jeg har det?»

Ikke lenge etter så jeg et oppslag i Aftenposten. En kinesisk skuespiller var på besøk i Norge. Han hadde spilt Peer på scenen i hjemlandet og uttalte seg til pressen: «Vi har alle en Peer i oss!»

Med dette i bakhodet har jeg for ørtende gang kastet oss ut i Peer Gynt i 3.vg. Og DET ER SÅ GØY!

Det er ikke den menneskelige egenskap som ikke beskrives her. Han er en lystløgner, denne Peer, Ja, han ljuger så han trur det sjøl! Og som han triller moren rundt lillefingeren, og hun går på – hele tiden. Den bekymrede moren som er så eitrande lei av sønnens spillopper! Hun fornekter seg ikke med sin morskjærlighet. Frekkhetens nådegave har han også, og toppen av frekkhet er vel å røve bruden på selve bryllupsdagen! «Han bær’ henne, far, som man bærer en gris!» Men han er også sår for alle de skjeve blikkene fra folket i bygda, alt de hvisker om ham… er det med på å skape hans drøm om «noe riktig stort»? Skal han vise dem?

Den fredløse tilværelsen på fjellet der han blir bergtatt og nesten lokket inn i trollenes flokk der det heter «vær deg selv – nok». Vil han gå ut av sin menneskeham og bli en ren og skjær egoist? Nei, han snur i siste sekund og kommer seg ut av berget. Da møter han Bøygen! Og hvem er nå Bøygen? Ham selv? Samvittigheten? Gud? Skjebnen? Tja….Er vi klare til å møte oss selv? Vil vi møte utfordringene? Har vi mot til å gå rett på? Går vi utenom, vi også? Hva kan vi sammenligne med? «Årsoppgaven!» kommer det raskt. Det er den nære virkelighet.

Men rundbrenner er han; først Ingrid, bruden, så de tre budeiene han har seg med og så den grønnkledde, aldri får han nok, men: «Djevlen stå i alt som minner, djevlen stå i alle kvinner, uten EN». Så det er en som peker seg ut, også for Peer Gynt. Og hun kommer for å finne ham på fjellet. Hun har brutt med sin mor og sin far for å komme til Peer. Lykkelig snekrer han et flott hus for å bære Solveig inn over terskelen. Men så tar hans gamle synder ham igjen: den grønnkledde kommer med ungen hun har født. Her presser samvittigheten seg på. Kan han gå inn til henne igjen etter alt han har gjort/syndet? Nei, han må bort.

Han drar innom mor Åse før han skal ut i verden og finner henne skral. Men så klarer Peer å gjøre hennes siste stund til et eget eventyr der han sitter på sengegjerdet og rir henne inn i det hinsidige. Jeg kan aldri lese det uten å felle en tåre! Det er bare slik.

I dag har vi begynt på fjerde handling og moret oss med amerikansk, fransk, svensk og tysk aksent til de forretningsmennene Peer omgir seg med. Nå har han tatt helt av: «Jeg vil bli keiser!» «Hvor?» » I hele verden!» Hverken mer eller mindre.

Det er ikke uten grunn at vi leser Peer Gynt i 3.vg. Vi kan gjøre den som skuespill i både 9. og 10.kl., men det er nesten synd å bruke det opp så tidlig. Det er så mange lag som ikke kommer frem før man er blitt atten og vel så det. Livet sprenger på. Det ligger rett utenfor vinduet og venter, og hva er det som venter? Hvordan vil jeg takle det alt sammen? Hva kan jeg ta med til ettertanke når jeg en gang står der foran et vanskelig valg? Gjør jeg som Peer og går utenom? Eller klarer jeg å gå rett på og takle vanskelighetene? Det gjenstår å se.

Men  uansett er det verdt å ha med seg en innsikt i Peer Gynt på veien. Han visste mye, den gamle Ibsen. Ja, han visste kanskje til og med hvordan jeg har det!

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s