Portretter må tas på nært hold – også av dyr


wild_animals_42Historien om Nick Brandt begynte i London, fortsatte i Hollywood og har nå kommet til Øst-Afrika.

Født i England i 1966 utdannet han seg i maling og film på St. Martin’s School of Art og havnet etter hvert i Hollywood der han laget musikkfilmer for stjernene. Det var i 1995 mens han laget den storslagne filmen til Michael Jacksons «Earth Song» som skildrer jordas begredelige tilstand, at han kom til Øst-Afrika og falt pladask for dyrelivet der. Han reiste tilbake flere ganger på ferie, men ble etter hvert frustrert over at han ikke klarte å fremstille på film det han mente at dyrene uttrykte. Da gikk han over til svart-hvitt fotografi. Det har han spesialisert seg på i over 10 år og er nå regnet som en av de aller fremste dyrefotografene i verden. Han fotograferer aldri dyrene «in action», men venter til dyret bare «er» og får de mest uttrykksfulle portretter. Det er som om dyrene selv forstår og poserer for ham.

For tre år siden klarte ikke Nick Brandt lenger bare å se på at så mange dyr ble slaktet ned av snikskyttere i området. Han måtte gjøre noe! Da grunnla han Big Life Foundation (https://biglife.org/) som skulle jakte på snikskytterne i Amboseli området som ligger på begge sider av grensen mellom Tanzania og Kenya. I dag har Big Life 315 ansatte rangere som holder vakt på 31 utposter og eier 15 biler som patruljerer området og dekker 2 millioner acre (8093746 mål). Noen ganger får de snikskyttere arrestert og andre ganger får de dem «omvendt» slik at de begynner å arbeide for Big Life, og de er jo godt kjent i området! I løpet av de første tre årene konfiskerte Big Life 3012 våpen og fikk arrestert 1030 snikskyttere! På den måten er utallige ville dyr blitt reddet.

Nick Brandts store prosjekt de siste tre årene er en boktrilogi som ble avsluttet i høst. Den første boken kom i 2005 og heter «On this Earth». Den inneholder 66 bilder som er tatt mellom 2000 og 2004. Den andre boken kom i 2009 med tittelen «A shadow falls» med 58 fotografier, og den siste kom i høst med tittelen «Across the ravaged land».

I løpet av denne tiden fra 2005 og frem til i dag er Nick Brandt blitt en svært ettertraktet fotograf, og den siste boken ble lansert samtidig i gallerier i USA, Australia, Tyskland, Frankrike, Italia, England og Belgia. Hans bilder er blitt svært populære og selger for store summer. Rekorden ble nådd i mai i fjor da et bilde ble solgt for 900.000 kr!

Sist sommer var vi så heldige å få Nick Brandts bilder til Norge. Det fant sted på Preus museum i Horten og ble en stor suksess. Ingen tvil om at dette er bilder som taler til mennesker i alle aldre. Vi vet at planeten er truet, vi vet at dyrene kan forsvinne, og det ser veldig tomt ut når vi forsøker å forestille oss verden uten elefanter og løver, giraffer og nesehorn. Nick Brandt er en av dem som forsøker å gjøre noe for å bremse denne katastrofen slik at våre barn og barnebarn også skal ha muligheten til å leve i en verden med ville dyr i fremtiden.

Vi kan også støtte dette arbeidet ved å interessere oss, fortelle om det, gå på utstillingene, kjøpe bildene om vi kan, eller bare kjøpe en plakat til 100 kr som gjør seg fantastisk på veggen.

Neste gang det blir mulig å se Nick Brandts bilder her i Norden, er sommeren 2015. Da kommer den siste utstillingen hans til Fotografiska i Stockholm. Vi sees der.

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Fotografer, Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s