NorBalSam i 20 år!


Tre solide damer som var med ved opprettelsen av steinerskolen i Adazi

Tre solide damer som var med ved opprettelsen av steinerskolen i Adazi – 20 år etter.

I disse dager er det 21 år siden de første to gjestene fra Latvia kom på besøk til vår skole, Steinerskolen i Vestfold. Det var to damer som reiste på Nordisk Råds regning fra det nyfødte landet i Baltikum for å studere en steinerskole i Norge. De var med på adventshagen og besøkte klassene i en uke. Mot slutten av oppholdet var det spørsmål om hva vi kunne gjøre videre, og da ble vi invitert til Latvia for å gi et kurs i steinerpedagogikk. Det skulle bli begynnelsen på et eventyr.

I vinterferien 1993 dro tre av oss til Riga og holdt kurs for et 100-talls mennesker. Jeg holdt morgenforedrag der jeg gjennomgikk klassetrinn for klassetrinn, så hadde vi formtegning og eurytmi, og TV laget en reportasje på nyhetene om oss. Mens vi var der, brukte vi ettermiddagene til å reise rundt og se på nedlagte barnehager som kunne egne seg til en steinerskole, og en kveld kom vi ut til Adazi, en halvtimes kjøretur nord for Riga. Der ble vi vist inn på kontoret til den lokale «ordføreren», og før vi visste ordet av det hadde vi forhandlet oss frem til å få overta en gigantisk barnehage som hadde rommet 500 barn i sovjetida. Der skulle de begynne en steinerskole allerede høsten etter!

Den sommeren lastet vi opp en stor campingbil og reiste over Østersjøen med elevarbeider, maling og alt mulig av skoleutstyr. Vi malte og kurset i praktisk pedagogikk så mye vi orket.

Vel hjemme formet vi det som skulle bli NorBalSam som står for Nordisk-Baltisk Samarbeid. Vi avtalte å møtes en gang i måneden for å planlegge hvordan vi på best mulig måte kunne hjelpe denne nyetablerte skolen. Det første vi gjorde var å sende et par utsendinger til åpningen av skolen 1. september 1993. Vi var i gang!

Siden den gang har det gått 20 år, og skolen har utviklet seg til å bli stor og levedyktig med 12 klassetrinn og nesten 300 elever.

Det er nesten ikke til å tro at den lille spiren fra den gang er blitt til noe så betydningsfullt for det lille landet.

Dette innlegget ble publisert i NorBalSam, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til NorBalSam i 20 år!

  1. En fantastisk historie om kjærlighet til andre mennesker. Bussen dere kjørte med står i min hage på mitt feriested ute i havgapet, Trøndelag.Starter på første forsøk,selv etter mange år på tur rundt om i Europa.Nå for tiden er den best som extra overnattingssted.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s