Månedsfest


007«Månedsfest» er nok et internt ord i steinerskolen. Det er hentet fra det tyske «Monatsfeier» og betyr vel noe slikt som at vi feirer måneden, eller vi har en samling hver måned med hele skolen. Kanskje det ville vært mer forståelig om vi kalte det «månedssamling».

For at alle skal få et lite innblikk i hva de forskjellige klassene arbeider med, opptrer elevene for hverandre. Vi lærere kan på den måten bli kjent med de klassene vi ikke har og følge dem når de  beveger seg oppover i klassene. De elevene som i 2.kl forsiktig kom frem foran hele det overveldende skolefellesskapet mens de sang sin sang med bevegelser til, har fått kraftfulle stemmer i 5.kl. når de resiterer fra Voluspå. Ser vi dem igjen noen år senere, synger de flerstemt både på engelsk og tysk, og plutselig er noen av dem blitt så store at de kan lese et dikt individuelt eller spille en liten sketsj på tysk! Vi som arbeider på videregående blir langsomt kjent med elevene mens de vokser opp og ser noe av det de gjør i løpet av disse årene.

De store elevene blir minnet om hvordan det var å være liten og sjenert og blir både rørt og sjarmert av de yngste. De små ser hva de store kan få til og kan glede seg til de blir så store og så flinke. Det er alltid spennende å se hva de forskjellige klassene vil gjøre.

På fredag hadde vi en månedsfest som åpnet med at hele 9.kl. sto sortkledde i en form på gulvet mens alle vi andre kom inn. Individuelt og i kor sa de frem setninger av Dalai Lama og beveget seg i former innimellom. Et sterkt inntrykk var det. To elever fra videregående var vertskap og introduserte de forskjellige innslagene, og neste mann var en elev fra 3.vg. som fortalte med høy og klar stemme om to fotografier han hadde beskrevet i forbindelse med historieperioden. Så var det 8. og 9.klasses tur til å synge på tysk, og en gruppe fra ungdomstrinnet hadde dannet band og spilte Pink Floyds The Wall. Siden vi har 40 års jubileum i skolen hele dette skoleåret, hadde vi fått en spesiell gjest denne gangen; det var Hermann Berthelsen som gjorde et lite stunt med den snakkende dukken sin til stor glede for både store og små.

Det er mye styr å sette i stand når ingenting av teknisk utstyr er på plass på forhånd, men når vi går fra en månedsfest, er vi glade for det vi har sett og føler at skolen er blitt litt mer av et fellesskap med elever fra 7 til 19 år og lærere som ellers er opptatt i sine klasserom og med sine fag. Vi ser hverandre bedre på den måten, og de fleste vil jo gjerne bli sett.

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s