På sporet av fridom


bok-tracing-freedom-510x596

Tracing Freedom eller På sporet av Frihet er et prosjekt som fotografen Tom Hatlestad dro i gang på slutten av 2008. Til vanlig bor han på Tjøme, men da kjørte han i egen bil fra Norge til Bangladesh for å være med på en fotoutstilling med tema «Frihet». Underveis fotograferte han mennesker og ba dem definere hva frihet betyr for dem. Det ble etter hvert en samling med spesielle portretter av mennesker fra alle deler av verden og et knippe tekster til ettertanke.

tom_hatlestad

Bildene ble stilt ut i Bangladesh den våren 2009. Senere har de blitt stilt ut i Nepal og forskjellige steder i Norge som Rådhusplassen i Oslo i samarbeid med Nobels Fredssenter, Fredsparken i Risør, Førde Internasjonale Folkemusikkfestival og Ekstremsportveko på Voss.

Tom - tracing freedom

For dette prosjektet fikk Tom Hatlestad «Forsoningsprisen» som utgis av Aktive Fredsreiser, i 2010. Og nå er det blitt til bok!

I innledningen til boken skriver filosof og forfatter Henrik Syse:

«Det er en fantastisk bok du holder i hendene. Ikke bare er den vakker. Og ikke bare er den et vitnesbyrd om evnen til å lytte og til å vise respekt. På en grunnleggende måte viser den oss også noe om hva det vil si å være menneske – og hva det vil si å være fri.»

Det er en nytelse å bla i denne boken. Bildene er så uttrykksfulle at man nesten blir kjent med menneskene. De små tekstene eller bare definisjonene er presentert både i den håndskriften de var skrevet i opprinnelig og trykt på norsk og engelsk. Noen er enkle ord tatt på sparket, andre er mer gjennomtenkt og filosofiske, men alle vitner de om en stor trang til frihet i verden. Man blir glad av denne boken, og det gir stor tiltro til menneskene. Men man merker også forskjeller, ikke minst på dem som kjenner diktatur og ufrihet på kroppen og de som aldri har opplevd noe slikt.

Boken er gitt ut på Eige forlag, og du finner den her: http://eigeforlag.no/butikk/tracing-freedom/

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Fotografer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s