Ridderdydene


ridderslaget

Middelaldersamfunnet var ganske så forskjellig fra vårt moderne samfunn. Kirkens stilling var påtrengende, rangordningen var allestedsnærværende, og stanken var antageligvis fryktelig.

I dette samfunnet befant ridderen seg. Å nå opp til å bli ridder var ikke gjort i en håndvending. Først skulle du være page i syv år, og man begynte gjerne i 7-års alderen. Når man hadde vist seg som en god page for borgherren, kunne man avansere til væpner. Først etter syv år i denne tjenesten hadde man gjort seg fortjent til å få ridderslaget. Med eden man avla fikk man også innsikt i ridderdydene som skulle være målsettinger for den nybakte ridder.

Det var 12 ridderdyder: 1. God oppdragelse 2. sjelelig renhet 3. mildhet/evne til tilgivelse 4. trofasthet 5. måteholdenhet 6. omsorg 7. skamfølelse 8. beskjedenhet 9. standhaftighet 10. ydmykhet 11. tålmodighet 12. kjærlighet

I dag har vi diskutert om disse dydene fremdeles er aktuelle i vår tid. Er de noe å strebe etter? Ja, de virker å være tidløse. Den siste er kanskje en oppsummering av dem alle sammen? For inneholder ikke kjærlighet både omsorg, mildhet, trofasthet og tålmodighet? De som klarer å oppnå i alle fall langt på vei å virkeliggjøre disse dydene, blir ofte sett på som idealer og forbilder i dag som den gang. Det er litt tankevekkende.

Dette innlegget ble publisert i Legenden om Parzifal - mens vi venter, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Ridderdydene

  1. Renate sier:

    Når jeg leser ridderdydene slik, slår det meg at det neste trinnet bygger på de forrige hele veien. For kan man ha evne til tilgivelse uten de to forrige? Og hva er omsorg uten det andre? Og kjærlighet, det må jo være summen av alt? De visste noe om ting på den tiden (også), tydeligvis!
    En annen ting jeg har tenkt på i det siste er at når man er i nærheten av folk som holder disse verdiene høyt og har dem inne i seg, inne i sitt eget selv, eller hjertet sitt, om man vil, så kan man risikere å bli endret selv. Til det positive, hvis man tør.

    • Til ettertanke på denne dagen da nyheten om Nelson Mandelas død sprer seg over verden. Han var vel en av de virkelig få mennesker i toppen av den politiske verden som har klart å virkeliggjøre de fleste av disse dydene. Han er da også blitt et ideal for mennesker i hele, og mange av oss har blitt bedre på grunn av ham. Takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s