Inn i nytt bygg i Adazi


050

Da de begynte seriøst å planlegge å bygge ny skole i Adazi, fant de en arkitekt som var villig til å sette seg litt inn i steinerskolebygg: Sergejs Nikiforovs, en arkitekt med store prosjekter i Riga og andre steder. Leder av skolen, Kerola, tok med seg arkitekten til forskjellige steinerskoler i Sverige og Norge, og de kom også til vår skole. De fotograferte og filmet, diskuterte og spurte og fikk etter hvert et bilde av hva de forskjellige arkitektene hadde tenkt og villet med bygningene.

Arkitekt Sergejs Nikiforovs

Arkitekt Sergejs Nikiforovs

Egentlig var det ren galskap å tenke på å bygge ny skole i Latvia på den tiden. Overslaget over økonomien var håpløst, og tegningene vokste og vokste. Vi ga tilbakemeldinger og prøvde å bremse dem litt, men de visste hva de ville!

Det er en helt annen kultur i Latvia enn i Norge når det gjelder hvem som finansierer. Gaver og donasjoner, stipender og bidrag fra næringsliv og organisasjoner er mer vanlig, for ellers ville mange ikke kunne få til noe. Slik var det også med Adazi skolen. Takket være store bidrag fra noen familier i skolen kunne de begynne å bygge. Da noen av oss var på besøk i forbindelse med 15 års feiringen, kunne vi gå inn i råbygget og få et lite inntrykk av hvordan det skulle bli.

Vi vet at finanskrisen kom i 2008, og det så ganske fort svært dystert ut for Latvia, og det var ikke fritt for at vi var litt bekymret utover i 2009. Men merkelig nok, ble det nye bygget som etter hvert ble klart til innflytting, som en magnet på en del familier, og antall elever vokste sterkt! Ja, de måtte opprette parallellklasse på første trinn!

Den bygningen som sto klar i 2009 var første byggetrinn av en stor skole som skal inneholde alle mulige spesialrom når den en gang blir ferdig.De syv øverste klassene og to barnehagegrupper flyttet inn i det nye bygget der det også er sal og et fint oppholdsrom med store planter i første etasje. Vi var kjempeimponert da noen av oss besøkte dem noen måneder etter åpningen! De klassene som var igjen i den gamle bygningen var nå presset inn i smårom, og i år måtte de avslå flere søknader fordi det rett og slett ikke var plass! Fremdeles er kjøkken og spiserom i det gamle bygget, men heldigvis er det så nært at de kan gå, og de har der to bordsetninger slik at alle får varm mat. Skolen har i dag 245 elever og 52 barn i barnehagen! Kapasiteten er sprengt, og det er påkrevende å fortsette byggingen så fort som mulig. De søker om penger på alle kanter. De rike familiene som har bidratt så langt har kanskje gitt det de kan, men det kan jo være at noen nye kommer til? Så langt har de klart å betale avdragene på lånet i banken, og det er stadig spennende om de får gjennomslag for noen av søknadene sine.

I april i år feiret de 20 års jubileum i den største konsertsalen i Riga: Filharmonisk sal, og alle elevene var på scenen. Det var en imponerende forestilling! Ikke rart at man sitter med tårer i øynene når man ser dette og vet hva som har vært og hvordan det startet!

Vi i NorBalSam er virkelig stolte av å ha vært med på å virkeliggjøre denne skolen som er blitt så viktig for mange mennesker og hele landet.

Den nye skolebygningen i Adazi

Den nye skolebygningen i Adazi

Dette innlegget ble publisert i NorBalSam. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s