Menneskerettighetsdagen


hhd06_17hum_riDen 10. desember er brent inn i min bevissthet for evig og alltid. Det er den dagen FNs menneskerettighetserklæring ble født i 1948. Her i Tønsberg arrangerte vi fakkeltog i mange år på denne dagen. Det var Amnesty gruppene som sto bak hendelsen, og det kom alltid veldig få mennesker.

Mens vi var aktive medlemmer i Amnesty, gjorde vi en anstrengelse for å få fri mange forskjellige samvittighetsfanger. Vi sendte hundrevis av brev, og særlig var det stas da vår fange i Tyrkia ble satt fri. Det var også spennende å følge Sakharov da han sultestreiket i Gorkij, og vi også fastet i solidaritet, eller da vi skrev til Raisa Rudenko som satt i leir i Russland. Vi hadde også kontakt med vår fange i Marokko en tid. Det var den gang vi skrev brev på papir og la dem i konvolutt med frimerke på. Litt av et syn å se de hundrevis av brev som noen av disse fangene fikk. Da hadde det vært moro å være ei flue på veggen hos fengselsledelsen!

Mye vann har rent i havet siden den gangen, og Amnesty har blitt annerledes, men det er minst like viktig å kjempe for ytringsfrihet og mot dødsstraff slik vi har gjort i over 30 år. Mange ting er oppnådd, men det kan alltid bli bedre. Guantanamo finnes for eksempel ennå, og det burde det ikke! Mediene er verre enn noensinne og burde gå i seg selv for å se hva de gjør mot folk. Offentlig mobbing kalles det.

10. desember er også dagen for fredsprisutdelingen. Manges øyne er rettet mot Norge på denne dagen, og den mest prestisjetunge prisen i verden blir delt ut i Oslo Rådhus. Jeg har aldri vært til stede, men jeg håper at jeg får oppleve det en gang. Akkurat nå har det vært fakkeltog til ære for årets fredsprisvinner som er OPCW, organisasjonen som ødelegger kjemiske våpen, og deres generalsekretær, tyrkeren Ahmet Üzümcü har vært ute på balkongen til Grand hotell og vinket til folket. Der var jeg for fire år siden og så Obama. Det var et menneskehav!

Jeg gratulerer alle med dagen, menneskerettighetsdagen!

Den første menneskerettighetserklæringen fra den franske revolusjon

Den første menneskerettighetserklæringen fra den franske revolusjon

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Menneskerettighetsdagen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s