Julespill


I dag har hele Steinerskolen i Vestfold vært i Nøtterøy kirke og sett det tradisjonelle julespillet som innbefatter Jesu fødselsspill og Hyrdespillet.

Julespillet fremført for noen år siden på Steinerskolen i Vestfold

Julespillet fremført for noen år siden på Steinerskolen i Vestfold

Det er egentlig litt spesielt at steinerskolene verden over fremdeles holder på denne tradisjonen som stammer fra Middelalderen. Vi knytter oss på den måten til sentraleuropeisk tradisjon der hele landsbyer tok del i forberedelsene og fremføringene av disse spillene som viser i bilder Bibelhistorien; først var det Paradisspillet som viser verdens skapelse, så var det selve julespillet  og som avslutning på julen var det Hellig-Tre-Konger-spillet. På den måten kunne de ikke-lesekyndige få del i historiene som de andre også kunne lese. Det var særlig i den lille byen Oberufer i Østerrike at disse spillene levde, og derfra har de sneglet seg nordover. De versjonene som i dag blir brukt på steinerskolene, har gjerne en tekst som har gått via dansk til norsk og preges nok ikke så lite av det. Men vi som har sett det år etter år, og for dem som har sett det siden barndommen, er det ofte forbundet med selve julefølelsen.

Uansett hva man tenker om disse spillene, er det imponerende at lærerne på steinerskolen klarer å fremføre dem år etter år. Det viser oss hvor mye talent og kompetanse og vilje som gjemmer seg i disse lærerne. Helt fra jeg ble kjent med steinerskolen for omtrent 35 år siden, har jeg beundret disse menneskene. Ikke bare har de masse fagkompetanse, men mange både synger og spiller, maler og danser, modellerer og spiller teater, ja, det er en så talentfull samling av mennesker at man skal lete lenge etter noe lignende.

Her fra Nøtterøy kirke i dag: Vibeke som Maria på vei ut etter spillet er ferdig.

Her fra Nøtterøy kirke i dag: Vibeke som Maria på vei ut etter spillet er ferdig.

I år blir altså dette spillet fremført i nærmeste kirke. Siden det er 40 års jubileum for skolen i år, var det på sin plass å vise denne lille perlen ute i nabolaget og gjøre det allment tilgjengelig. Vi regner ikke med at så mange kommer og ser på, men vi har i alle fall åpnet for alle som vil. Og i dag har alle elevene sett det – i kirken.

Stor takk til alle dem som har gjort denne ekstra anstrengelsen i disse førjulsdagene.

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Julespill

  1. Magnus Aagesen sier:

    Själv tack, Astrid, för dom goda orden! Alltid lika värmande att få lov att vara med på Julspelet. M

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s