Økologisk til jul?


LB_julehandel_shopp_129452c

Det føles ofte som en kanossagang når jeg går i butikkene og spør om de har noe økologisk. Ikke det at man ikke kan få kjøpt en del økologiske matvarer, nei, jeg skal innrømme at det er blitt bedre, og jeg er veldig fornøyd når jeg kommer til kassa med handlekurven full av økologiske varer. Jeg sier det ofte til kassadamen også: «Så fint at jeg kan få nesten alt økologisk hos dere!» Noen ganger ser hun undrende på meg som om hun ikke forstår hva jeg mener, mens andre bemerker «Du er engasjert i miljøet?» og jeg kan svare bekreftende på det med et «Det må man jo være!»

I disse førjulstider er det ekstra interessant å spørre damene bak disken om de har økologiske håndklær, sengetøy, klær eller ribbe! På Kid f.eks. svarer de enten tvert nei eller undersøker med noen andre og kommer tilbake med «Nei!» «Det synes jeg dere burde», kan f.eks. være mitt svar før jeg går uten å handle noe.

Så er det matvarebutikken. I dag spurte jeg på Meny etter økologisk ribbe. I fjor sa de at de ikke fikk inn, for de solgte så lite av den. Men i romjula dukket den opp i frysedisken, og da ble den liggende til det ble salg på den, for juleribba var jo allerede spist! I år skrev de opp mitt navn og telefonnummer og skulle kontakte meg om de fikk inn. Jeg tenker at jo flere som spør, jo større sjanse er det for at de tar den inn. Jeg lever i håpet. For to år siden fikk jeg kjøpt en økologisk ribbe. Den var gedigen, så vi hadde hele jula – og litt til, men da vi spiste den, dukket barndomsminner opp; det var slik grisen vi alet opp hos naboen hele høsten smakte da den ble slaktet til jul! Tenk at vi hadde glemt den smaken!

dyr6 økologisk gris

Så er det de fantastiske håndklærne fra Sekem i Egypt. De fortjener å ligge under juletrærne over hele verden! For det første fremmer de økologisk bomullsdyrking og mindre gift i jorda, og for det andre er de lekre og VELDIG gode og myke. De selges i hvert fall i Friends Fair Trade butikken i Storgata i Oslo. Bedre gaver kan man ikke få.

handklaer

Så er det vinen dag. Den skal man vel ha til jul, og den må være økologisk. Derfor ble jeg temmelig «trekt» da jeg spurte på Polet for en tid siden om de hadde en spesiell rødvin jeg hadde kjøpt før. Damen sa: «Nei, den har vi ikke, for den selger vi så lite av.» Hva? Er det mulig? Kjøper ikke folk den økologiske vinen? Ikke det at jeg renner ned Polet for å kjøpe vin, men den jeg kjøper er i alle fall alltid økologisk! Jeg håper det er flere en meg som tenker slik!

Dette er bare et lite utvalg av alt man kan kjøpe for å glede mennesker og for å hjelpe jorda til å bli mindre forgiftet. God økologisk jul!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

2 svar til Økologisk til jul?

 1. Kirsten Henriksen sier:

  Vi har hatt ribbe fra Grøstad de siste to årene, bestilt på Meny. I år skal vi ikke ha ribbe, så jeg vet ikke om Meny skaffer den i år. Den er så populær at den selges til fine forretninger i Oslo. Når det gjelder vin, har de faktisk et godt utvalg av økologiske viner på polet i Strømstad. Ellers synes jeg de er flinke på Teie, mye godt i økologiske hvitviner. Husk at du kan bestille på polet, du er ikke prisgitt vareutvalget de har i butikken.

  God økologisk jul! (Har du skaffet deg giftfri kanel til julegrøten?)
  Hilsen Kirsten

  • Takk for fint svar. Ja, jeg har kjøpt en del krydder på Friends butikken i Oslo, så jeg har det også giftfritt. Og klart man kan bestille, og det gjør jeg. Men jeg prøver å påvirke dem til å ha varene inne, så andre kan se dem også. Vi holder på – i det små riktignok, men hver på sin arena, så bir det mange!
   Takk i like måte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s