Gawan på eventyr


I historien til Wolfram von Eschenbach kommer vi nå til fire sanger som handler om Gawans eventyr. Vi lar altså Parzifal klare seg selv etter at han har vært hos eremitten, bekjent sine synder for ham og forsonet seg med sin fortid.

Gawan_and_the_lion_by_Leeuwtje

Den første Gawan møter på er den vakre Orgeluse, en svært hovmodig kvinne som håner ham og snakker nedlatende til ham. Det forhindrer ikke at Gawan blir hodestups forelsket i henne og vil gjøre alt for henne. Hun setter ham på mange prøver. Først går han inn i Klingsors borg selv om han blir advart på det sterkeste. Der kommer han inn i et stort rom med en magisk seng som beveger seg av seg selv på hjul rundt i rommet. Han klarer i et sprang å komme oppi senga, men ikke før ligger han der, så blir han bombardert med steiner fra alle kanter. Takket være et stort og solid skjold som han hadde fått før han gikk inn i borgen, ble han ikke nevneverdig skadet. Men så kommer det plutselig et pilregn som trenger gjennom skjoldet og fester seg i rustningen hans, og som om ikke det var nok, springer det inn en diger løve som kaster seg over ham. Han får hugget labbene av løven, så den dør i en blodpøl, men da er Gawan så utkjørt at han faller i uvit.

Han hadde seiret over alle disse prøvelsene og dermed befridd de fire dronningene og 400 jomfruene og alle ridderne som var holdt fanget der.

Draper_LancelotandGuinevere

Den neste prøven er å hente en krans på kransetreet på den andre siden av en stor foss. Treet voktes av Orgeluses onde ånd, som har drept hennes mann og gitt Anfortas sitt dødelige sår. Siden Gawan rir en gralshest, klarer han å springe over fossen og hente kransen. Da kommer eieren av treet som er Gramoflans, som forteller at hans far ble drept av kong Lot av Norge, og han vil kjempe mot denne kongens sønn, Gawan. Tvekampen mellom dem skal skje med mange tilskuere, og Gramoflans utpeker stedet og ber Gawan komme dit med alt sitt følge om 16 dager. Da sender Gawan bud til Arturs hoff og ber ham komme for å være til stede ved kampen.

220px-King_Arthur_and_the_Knights_of_the_Round_Table

Når Gawan kommer tilbake til Orgeluse, faller hun på kne for ham, og sier at hun nå vil gi ham sin minnelønn for alle de prøvelser han har holdt ut for henne.

Etter et festmåltid rir de til plassen der tvekampen skal finne sted.

Dette innlegget ble publisert i Legenden om Parzifal - mens vi venter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s