Gawan og Parzifal møtes igjen


For dere som er nye her, kan jeg fortelle at vi tar for oss Parzifal legenden som en adventfortelling med en sang hver dag. Vi er nå kommet til Sang 14. Parzifal har vært ute av fortellingen en stund, og Gawan har vært i fokus. Det nærmer seg tvekampen mellom Gawan og Gramoflans. De er kommet frem til kampplassen, og morgenen gryr…….

Tournament_bavarian_engraving

Gawan var tidlig oppe på dagen for tvekampen og kommer til turneringsplassen. Der får han se en enslig ridder med rød kappe, rød rustning og en krans om hjelmen og tror det må være Gramoflans som allerede var kommet. Han sporte hesten og satte mot ham. Begges spyd splintres, men ingen faller av hesten. Mens kampen er på sitt heteste, kommer kong Arturs væpner og får se Gawan i kamp. Han roper: «Gawan!» Den andre ridderen kaster fra seg sitt sverd og sier: «Jeg er ikke verdig til å bære en ridders navn! I kamp mot min venn har jeg mistet min ære. Når jeg kjempet mot min venn, kjempet jeg mot meg selv. Min ulykkelige skjebne forfølger meg!» Det er altså Parzifal. De tok hverandre i hånden: «Gud være lovet at jeg fant deg igjen!»

Da kommer Gramoflans og ser at Gawan er utmattet og foreslår å utsette kampen til dagen etter. Da ber Parzifal om å få kjempe i Gawans sted, men får avslag.

Så drar de til Arturs leir. Der blir de fremstilt for de fire dronningene og jomfruene som har vært holdt fanget, men som nå er frie. Itonje er en av dem. Hun er Gawans søster og har i sitt fangenskap i all hemmelighet utvekslet brev med Gramoflans formidlet av en ung dame som kunne og ut og inn av fangeborgen. På den måten har de to forelsket seg i hverandre gjennom brevene. Itonje vet ikke noe om at Gramoflans skal kjempe mot hennes bror.

Det blir nå stelt i stand et stort måltid, og Artur utroper Parzifal til verdens ypperste ridder. For det at han har holdt ut sorg og smerte og vunnet sjelens ro i kamp, får han tilbake sin rang som ridder av Det Runde Bord.

Tidlig neste morgen væpner Parzifal seg og drar ut. Gramoflans er også tidlig ute og får se en ridder på kampplassen. Da satte han mot ham.

Gawan er ikke i kamphumør siden han vet at han skal kjempe mot søsterens elskede. Når han kommer til kampplassen, får han se to som kjemper til fots. Artur griper inn og stanser kampen og utroper Parzifal til vinner. Nå var det Gawans tur til å gi utsettelse og ville egentlig at de skulle avblåse hele kampen.

Itonje hadde nå forstått hvem som skulle kjempe og ba Artur om hjelp. han forstår at det er alvor mellom henne og Gramoflans og lover å stanse kampen. Han forstår også at det er Orgeluses hat til Gramoflans som er årsak til utfordringen, så han arrangerer et forsoningsmøte. Når Orgeluse får høre kjærlighetshistorien, kjenner hun at hatet slipper. Artur får til en forsoning mellom Orgeluse og Gramoflans.

267303-8-1299710691168

Så blir det fire-dobbelt bryllup! Itonje og Gramoflans, Gawan og Orgeluse og to andre fyrstepar. Det var mange lykkelig mennesker, men Parzifal følte ikke at han hørte til blant dem, så han snek seg ut og dro bort.

Dette innlegget ble publisert i Legenden om Parzifal - mens vi venter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s