Brødre møtes (Parzifal sang 15)


wol_parz

Vi nærmer oss nå slutten på denne fortellingen om Parzifal som vokste opp uten å kjenne verden eller sin skjebne. Han har vært gjennom mange prøvelser og kjent stor sorg og smerte. Han skal enda gjennom en hard kamp, men så kommer endelig belønningen.

Parzifal snek seg altså ut av den store festen for Gawan og hans brud og bega seg igjen på vei. Etter en stund traff han på en fremmed ridder med en våpenkappe, en hjelm og et skjold så overfylt av  edelstener at han aldri hadde sett maken. Han felte sin lanse og satte imot Parzifal. De sloss hardt og lenge, lansene brakk, spydene brast, og snart kjempet de til fots med sverdene. Parzifal ble snart kjempet i kne, og det så ut som om han ville tape, men da sto Kondwiramur for ham, og han fikk ny kraft. Men da brast Parzifals sverd! Den fremmede kastet da sitt eget sverd fra seg og sa: «En seier mot deg er nå intet verd.» De setter seg, og Parzifal vil vite hvem denne fremmede er som kjempet så hardt og jevngodt med ham selv. Først blir de ikke enige om hvem som skal begynne å fortelle, men så forteller han at han heter Feirefiz, er en anschewin og kommer fra et fremmed land langt borte. Han hadde reist ut for å finne sin far. Nå får han høre at faren er død, og Parzifal får se at han  er hvit og svart-flekket og vet at det er hans bror. «Du forsvarte meg mot meg selv når du forsvarte deg», sier han.

Parzival and Feirefiz 1

Nå drar de til Arturs leir, og det blir stor stas. Feirefiz blir invitert til å bli en ridder av Det Runde Bord, og dagen etter blir det stelt i stand til fest, og den runde duken legges ut. Da kommer det en skapning ridende skjult i en stor kappe med duer på. Det er Kundry. Hun hilser høvisk på Artur og faller på kne for Parzifal. Hun ber om tilgivelse for den gang hun forbannet ham, og han tilgir henne.

«Hill deg Gahmurets og Herzeloydes sønn! Jeg bringer deg et gledens budskap. En innskrift har vist seg på Gralen som sier at du er Gralskonge. Din hustru og din sønn Loherangrin er også kalt. Den andre sønnen din skal arve riket. Du skal spørre det spørsmålet som leger Anfortas. Alt under stjernene er ditt velde. All smerte skal forsvinne fra deg. Misunnelse, misnøye og begjær skal aldri nå deg. Du har holdt ut sorg og smerte og har hentet livets høyeste glede. I kamp har du vunnet sjelens ro.»

Parzifal gråt av glede. Han får ha med seg en følgesvenn og ber broren være med. Ingen skal kunne kjempe seg til Gralen om han ikke er bestemt for det. Mange sluttet da å kjempe, og derfor er Gralen skjult den dag i dag.

filepicker_PYUr2CXdRCmeCvfKfscy_holy_grail

Parzifal og Feirefiz tok da avskjed, og med Kundry som veiviser bega de seg i vei til Gralsborgen.

Dette innlegget ble publisert i Legenden om Parzifal - mens vi venter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s