Parzifal blir gralskonge


Da er vi kommet frem til den siste sangen av legenden om Parzifal. Det er den 16. sangen.

132px-Denmark_crown

Gralskongen hadde flere ganger spurt om å bli befridd fra plagene. Det var bare for ham å være borte fra Gralen i åtte dager, så ville han dø, men de måtte ha en gralskonge, og ingen ny innskrift hadde vist seg. Sorgen lå tung over Gralsborgen. Anfortas’ jammerrop kunne høres over hele borgen.

Da kom Parzifal og Feirefiz. Kundry hadde blitt igjen ved grensen. De gikk rett opp i salen, og der var alt som før. Parzifal spurte i hvilken retning Gralen var, og Anfortas pekte og Parsifal falt på kne. Da han reiste seg, spurte han: «Kjære onkel, hva feiler det deg?» Straks ble Anfortas bra, fikk fargen igjen i huden og glansen igjen i øynene.

Så red Parsifal ut for å møte Kondwiramur, og det skulle skje på samme sted som der han hadde falt i transe ved de tre blodsdråpene. På veien red han innom Trevrizent som ble veldig glad da han hørte om Anfortas.

Det var gått fem år siden Parzifal skiltes fra sin elskede. Nå fant han henne i en teltleir der hun lå og sov med en sønn på hver side. Han vekket henne og omfavnet henne, og alle hans lengsler ble oppfylt. Den ene sønnen blir ført frem og presentert som den nye kongen. Med konen og den andre sønnen dro han mot Gralsborgen. På veien gikk de innom Sigune og fant henne død. De begravet henne i kisten sammen med hennes elskede ridderen som hadde gitt sitt liv.

parzival-grail-castle

I Gralsborgen får de oppleve den samme prosesjonen som sist. Repanse kommer inn med Gralen på et grønt klede, men Feirefiz kan ikke se den, bare en grønn duk med en stråleglans rundt. Hele hans lengsel går til Repanse, og Parzifal sier at han skal hjelpe ham med å vinne henne. Grunnen til at Feirefiz ikke kan se Gralen er at han ikke er døpt. Det vil han gjerne bli, særlig når han hører at det kan hjelpe ham å vinne Repanse. Han tror han må vinne dåpen ved en kamp på kampplassen, men da ler de av ham og sier han bare må ha et ydmykt sinn. Neste dag blir Feirefiz døpt og frir til Repanse og får ja. Hun fulgte ham langt av sted til India der de får en sønn som fikk navnet Johannes og skal bli kjent for sine store gjerninger i Østen.

graila1

På Gralen kommer det opp en innskrift om at heretter skal ingen Gralsridder som kalles til konge bli spurt om sin herkomst og ætt. Det skal heller ikke være tillatt å spørre siden Anfortas måtte vente så lenge på det rette spørsmålet.

Her slutter historien om Parzifal.

Dette innlegget ble publisert i Legenden om Parzifal - mens vi venter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s