CES Waldorf Bogota


Utsikt over Bogota fra "vår" bydel i Sierra Morena.

Utsikt over Bogota fra «vår» bydel i Sierra Morena.

I disse juletider når man gjerne tenker på andre som ikke har det like bra som vi, er det på sin plass å trekke frem noen av de prosjektene som WOW-day har hjulpet frem. Og da passer det fint å begynne med det prosjektet som har fulgt oss fra starten i 1994. Det var det jeg avsluttet det første innlegget om WOW-day med.

Totis, en utrolig dame!

Totis, en utrolig dame!

Det begynte på begynnelsen av 90-tallet. Noen unge miljøarbeidere med Maria Antonia Zarate, eller Totis som hun blir kalt, i spissen begynte å gå på besøk til en gruppe mennesker som bodde i noen elendige skur langs jernbanelinja i Bogota, hovedstaden i Colombia. De arrangerte utflukter for barna og feiret høytider med dem. En dag kom politiet og ville jage slumboerne bort fra området og jevne skurene med jorda.. Da stilte de fem miljøarbeiderne seg i veien for politiet og truet med å lage en stor skandale. De hadde nemlig tilkalt radio, TV og aviser, og kunne på den måten få ordføreren i tale. Det førte til at de fikk et område i en annen bydel der de kunne sette opp noen små familiehus for de  hjemløse som ville være med på det.

Det var her vi i steinerskolene kom inn. Den første WOW-day hadde som mål å hjelpe til med finansieringen av disse husene. Det gjorde vi også de 2-3 neste årene, og 36 enkle familiehus kom opp.

I år 2000 besøkte jeg stedet og ble tatt imot med åpne armer av både voksne og barn. Jeg fikk se familiehusene både utenpå og innvendig og ble ført til ett av dem der et rom tjente som en midlertidig barnehage. Det var så trangt at det bare var ståplass når alle barna var til stede! Totis og Helmut von Loebell viste meg rundt til alle de verste stedene av byen, og den turen gjorde at jeg ikke har noe mer behov her i livet for å se slum og elendighet. Jeg VET hva det er!

Vårt sosialsenter lyser opp i landskapet.

Vårt sosialsenter lyser opp i landskapet.

Siden den gang har WOW-day alltid hatt dette prosjektet med seg, og det har utviklet seg  mye. Helmut von Loebell har nok støttet kraftig opp for prosjektet, og WOW-day pengene har kommet i tillegg slik at man kunne bygge et flott sosialsenter med barnehage for bortimot 50 barn i første etasje, verksteder og bibliotek i de andre etasjene der barn fra nabolaget kan komme og få leksehjelp og delta i forskjellige praktiske og kunstneriske aktiviteter. Det er også medisinsk hjelp å få av en lege som kommer med jevne mellomrom, de har et lite drivhus der de dyrker egne grønnsaker, foreldre kan komme og få hjelp med familieproblemer og råd om helse- og sosiale spørsmål. Det er foredrag, kurs og seminarer for foreldre og andre i nabolaget.

Et av verkstedene

Et av verkstedene

Som vi skjønner er det mange barn og voksne som har fått hjelp til å vokse opp og ta hånd om sine daglige gjøremål gjennom dette senteret som har fått navnet CES Waldorf. Det eksisterer i beste velgående den dag i dag og hjelper fremdeles mange, men de har måttet kutte noe ned på aktiviteten fordi deres største mesen, herr von Loebell er blitt pensjonist og ikke lenger kan bidra på samme måte som før. Men penger fra WOW-day kommer stadig inn og holder mye av aktiviteten i gang.

Helmut von Loebell

Helmut von Loebell

Vi er stolte av dette prosjektet som etter hvert har blitt godt kjent i landet og har fått et samarbeid med andre sosialsentre i Sør-Amerika som «Favela Monte Azul» i Sao Paolo som er stort og svært anerkjent.

1209141347646021

CES Waldorf i Bogota, Colombia er på mange måter en solskinnshistorie som vi i WOW-day kan sole oss litt i glansen av. Det kan man trenge av og til.

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen, WOW-day. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s