Fra NorBalSam til Du Store Verden


Russiske sjal er ankommet Tønsberg

Russiske sjal er ankommet Tønsberg

I de første tekstene om NorBalSam har jeg fortalt om vårt engasjement for å opprette og utvikle steinerskolen i Adazi i Latvia. Men det var også andre prosjekter som havnet i vår vei fra starten av. Særlig var det skolen i Nomme i Tallinn, Estland der vi hjalp en del da de flyttet inn i nye lokaler og skulle pusse opp bygningen. Vi hadde også besøk av flere av lærerne derfra, og vi besøkte skolen i de første årene. Det var for dem vi solgte «bærbare bål» i noen år på julemarkedene utpå 90-tallet. Det var kubber som var delt opp på en måte slik at det var lett å fyre dem opp, og de var fine til små bål på tur. Men etter hvert fikk denne skolen så store problemer, og de lærerne som vi kjente, sluttet og begynte andre steder. Og vi mistet kontakten med skolen som ble til en vanlig privatskole med lite steinerpedagogikk. Vi har holdt kontakten med flere av de lærerne og foreldrene som var involvert fra starten av, men selve skolen forsvant ut av vår synskrets.

Svetlana Camphill noen timer rett øst for St. Petersburg

Svetlana Camphill noen timer rett øst for St. Petersburg

Et annet sted vi fikk kontakt med var Svetlana camphill landsby i Russland. Den ble opprettet i begynnelsen av 90-tallet, og vi fikk kanalisert noen penger til dem som hjalp dem til å utvikle seg og bli en liten landsby med handikappede. Dette skal jeg fortelle mer om i en annen sammenheng. Jeg skal også fortelle om Rozkalni, camphill landsbyen i Latvia som vi også har hatt nær tilknytning til.

I Kirgisistan

I Kirgisistan

Etter en reise langt østover i 1998 gikk turen innom Kirgisistan og skolen Ûmût-Nadeshda der vi fikk være med i timer og gjøre leker med de handikappede barna. Det gjorde sterkt inntrykk, og vi ordnet at en ung kirgisisk lege kom til Norge på besøk og var med på skolen hos oss. Gjennom henne fikk vi også en del kunsthåndverk som vi solgte til inntekt for skolen. Den kontakten har vi den dag i dag, 15 år etter det første besøket.

Julio og hans kone i Qewar sosiale senter

Julio og hans kone i Qewar sosiale senter

Den største utvidelsen av vårt arbeid kom imidlertid etter at en av oss hadde vært på besøk i Cusco i Peru. Det hadde gjort et uutslettelig inntrykk å se all fattigdommen der, og gjennom de kontaktene hun fikk der, begynte vi å hjelpe et senter for gatebarn, men enda viktigere skulle det bli da vi fikk kontakt med Qewar sosiale senter (http://qewar.com/education/En steinerskolelærer fra Lima hadde flyttet opp til en landsby i fjellene utenfor Cusco og startet et verksted der fattige indianerkvinner fikk opplæring i å sy de nydeligste «waldorfdukker». De ville vi selge i Norge, og da var plutselig vår lille bod, som først og fremst hadde vært å finne på vårt eget julemarked og vårmarked, blitt noe mye større.

Damene i full gang

Damene i full gang

Omtrent samtidig med at kontakten med Peru ble opprettet var det en annen i gruppen som var på tur til Argentina og der ble kjent med prosjektet Pampatoys som også lager dukker, men i mange forskjellige størrelser og former (http://www.pampatoys.com.ar/Pages/incial.htm). Vi bestilte fra dem, og med ett var vi blitt veldig globale!

100_0141

Det var da ideen kom til å kalle boden for «Du Store Verden». Det kom i en drøm, og slik ble det.

På Rådhusplassen

På Rådhusplassen

Noen få år ut i det nye årtusen utvidet vi vår salgsvirksomhet til å gjelde alle steder der steinerskolefolk var samlet; det var på barnehagestevnet på våren, lærerstevnet på høsten, Oslokurset i begynnelsen av august og så dukket markedet på Rådhusplassen opp i noen år. Vi var alle steder med de flotte dukkene, de russiske sjalene, votter og sokker fra Latvia, smykker og leirgjøker, kalimbaer og uroer. Hele steinerskolemiljøet begynte å kjenne til oss, vi fikk en egen facebook side og distribuerte dukkene til skoler og barnehager. Nå kunne vi virkelig hjelpe mange prosjekter til å vokse og gro. Det første tiåret av århundret gikk på denne måten. (forts. følger)

På Hovseter under Oslokurset med boden "Du Store Verden".

På Hovseter under Oslokurset med boden «Du Store Verden».

Dette innlegget ble publisert i NorBalSam, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s