Jul på russisk


HaveAWhiteChristmasRussia-74791251194541_crop_660_330_f2f2f2_center-center

Jeg har tilbrakt tre juler i Russland, dvs. jeg har vært i Sovjetunionen 24. desember tre ganger. To ganger feiret jeg på studenthjem i Leningrad og Voronezj, og en gang var jeg på et stort hotell i feriebyen Jalta på Krim. Alle tre gangene var innenfor en tidsramme på fem år mellom 1976 og 1981, altså i den verste «stagnasjonstiden» under Brezjnev. Det var ingen julefeiring der i landet på den tiden av to grunner: den ene var at det var Sovjetunionen og ingen offentlig feiring av de religiøse høytidene, og den andre grunnen er at julefeiringen i Russland er 6. og 7. januar.

Nikolai kirken i St. Petersburg

Nikolai kirken i St. Petersburg

Helt frem til 1918 levde Russland under den julianske kalender, men det året innførte de nye makthaverne den gregorianske kalender. Den ortodokse kirke holdt derimot på den gamle kalender. Slik ble det at alle de kirkelige høytidene ble liggende 12/13 dager senere enn i resten av verden.

Fargesprakende propagandaplakat med Gagarin. første mennesket i rommet

Fargesprakende propagandaplakat med Gagarin. første mennesket i rommet

Da vi skulle feire på studenthjemmet i daværende Leningrad (i dag St. Petersburg) i 1976, var det ingen julepapir i butikkene, så vi kjøpte opp sovjetiske propagandaplakater og klippet dem opp til innpakningspapir. De hadde flotte farger og kostet ingenting! Kjøtt fikk vi tak i og laget noe slags kjøtt i saus på gasskomfyren i felleskjøkkenet, surkål klarte vi å få til ved at noen kjente noen som kjente noen som hadde en flaske eddik stående, og den fikk vi. Et grantre fikk vi tak i, og – under over alle under! – noen fikk tak i et nytestamente, så vi kunne lese juleevangeliet. Det ble en minnerik kveld med nordmenn og russere i skjønn forening. Særlig husker jeg min romvenninne som studerte filosofi og aldri hadde lest bibelen. Hun satt oppe om natten og leste Det Nye Testamentet, for det måtte leveres tilbake neste dag. Jeg husker jeg i all hemmelighet fikk et gammelt ikon av en russisk venn, som jeg ikke visste hvordan jeg skulle få ut av landet, men det er en annen historie…..

Nyttårsfrimerke

Nyttårsfrimerke

Sent på kvelden dro vi til midnattsmesse i den katolske kirken. Det var merkelig å kjøre nedover de lange rulletrappene på metroen og sitte inne i metrovognen og se på menneskenes ansikter og vite at ingen av dem visste at det var Julaften! Det gjorde inntrykk.

Patriarken

Patriarken

Etter Sovjetunionens fall har julefeiringen også kommet tilbake. Det som var lagt til nyttårsaften med nyttårstre, nyttårsnisse og nyttårsgaver, er nok fremdeles det for mange, men 6. januar feires den kirkelige høytiden. Da er det festgudstjeneste med overhodet i den ortodokse kirke, patriarkarken, i Moskva, og det verdslige overhodet, som i dag er Vladimir Putin, er også å finne i kirken den kvelden.

Bestefar Kulde og Snøprinsessen

Bestefar Kulde og Snøprinsessen

Nissen på russisk heter Ded Moroz, som betyr «Bestefar Kulde», og han har med seg en snøprinsesse (Snegurotsjka). De kommer gjerne i en troika med gavene og er fargesprakende og innhyllet i pels mot kulda.

Feiringen begynner altså med nyttårsaften, fortsetter med julen og avsluttes med «gammelt nyttår». Det blir hele 14 dager til ende. Og på den tiden ligger Russland i dvale. Ingen grunn til å hoppe over en feiring, uansett religiøs eller verdslig!

happy-xmas

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s