Det sivile samfunn på fremmarsj


IMG_8043

Som gammel aktivist i Amnesty International (AI) har jeg vært med på å sende hundrevis av brev til myndighetspersoner for å be om løslatelse av samvittighetsfanger eller opphevelse av dødsstraff og slutt på tortur. Selve «pennen som våpen» ble tatt i bruk som pressmiddel, og vi så at det virket. Det er få land som liker å bli hengt ut som korrupte, kriminelle, eller med utstrakte brudd på menneskerettighetserklæringen eller andre internasjonale avtaler. AI viste at det sivile samfunnet representert gjennom du og jeg, kan være med på å skape store forandringer i verden.

Det er derfor med stor spenning og glede jeg ser at nye organisasjoner for det sivile samfunnet popper opp og har stor suksess med sine aksjoner, og de nye mulighetene som finnes med alle de nye media, gir tyngde og bredde som aldri før.

J2AVAAZ-LOGO

En av de aller største, og kanskje mest interessante, er per i dag den internettbaserte globale aktivistorganisasjonen  Avaaz.org som ble opprettet i januar 2007. Den representerer på mange måter den nye globale verden som ikke er basert på politiske partier, men som har som formål

«å lukke gapet mellom den verden vi har og den verden som flest mennesker ønsker seg.»

1328181528-avaaz-campaigners-call-for-tax-transparency-outside-downing-st_1030596

Kampanjene deres fokuserer bl.a. på klimaendringer, bekjempelse av korrupsjon og fattigdom, og arbeid for å fremme menneskerettigheter, fred og konfliktløsning. Det er veldig enkelt å delta. Du kan gjøre det fra sofakroken bare ved et klikk. Så snart du har vært med på å underskrive på et av oppropene deres, er du medlem og får tilsendt via e-post andre kampanjer. Det er enormt fascinerende å følge med på et opprop og se hvor fort de kan samle 1 million signaturer.

http://avaaz.org/en/

I de to årene jeg har fulgt avaaz.org har de vokst fra ca. 15 millioner til nå over 32 millioner medlemmer. Nye navn ruller inn hvert øyeblikk, og du kan følge med på hvem de er og hvor de kommer fra. Det er ikke ofte jeg ser et norsk navn, men så er heller ikke Norge det mest aktive landet deres. Vi ligger på 20. plass av de europeiske landene når det gjelder prosentvis medlemstall i forhold til befolkningen. Både Sverige og Romania er mer aktive!

bee-story-avaaz

Eksempler på saker de har hatt er «Redd biene!» der de protesterte mot bruk av visse pestisider og overleverte mer enn 1 million underskrifter til myndighetene i USA og Europa. Så var det en kampanje mot diskriminering i Bahrain som faktisk fikk stoppet Bahrain Grand Prix. Kampanjen mot sex trafficking på hoteller henvendte seg mot Hilton hotellene og førte til at alle de 180.000 ansatte i kjeden gikk gjennom et kurs for å oppdage sexslaveri på hotellene. To millioner underskrifter ble overlevert til presidenten på Maldivene i kampanjen «Horror in Paradise» der han ble bedt om å ta affære for en kvinne som var blitt voldtatt. Det førte til at piskestraffen ble avskaffet. I tillegg til en underskriftkampanje ble det gjennomført en plakatkampanje mot utryddingen av løver i Sør-Afrika. Store plakater av presidenten med et våpen imot en løve møtte folk på flyplassen i Johannesburg. Det ble rimelig mye oppstyr om saken i Sør-Afrika!

Avaaz%20Save%20the%20Bees%20Petition

En slik organisasjon som Avaaz.org har selvfølgelig sine kritikere, og en av kritikkene er at det kan passivisere folk til å bli klikktivisme isteden for aktivisme, men som lederen Ricken Patel, sier: «Å redusere vår aktivitet ned til et klikk er latterlig. Det er hva som skjer etter klikket, hvordan vi bruker denne støtten som fører til utrolige forandringer.»

001_UK_Ricken_Cover_0513.indd

Ricken Patel er initiativtaker til Avaaz.org. Han har en sterk multikulturell bakgrunn: faren er inder født i Kenya og moren er engelsk med russiske og jødiske røtter. Han har vokst opp i Canada, der han ble mye mobbet for å være annerledes og på den måten fikk sterk sympati med minoriteter. Senere tok han utdannelse både ved Oxford og Harvard og var svært aktiv som student, ikke bare til glede for lærerne. Som 18-åring overrasket han foreldrene sine ved å fortelle dem at han «ville gjøre noe for å forandre verden». Det gikk han inn for, og har oppholdt seg sammen med opprørsstyrker både i Sierra Leone, Liberia, Sudan og Afghanistan. Her lærte han å få motstandere til forhandlingsbordet, sier han.

Ricken Patel er en idealist, men som han selv sier: «Praktisk idealisme er simpelthen sunn fornuft». I dag er han leder for verdens største online organisasjon som opererer på 15 språk med hovedkvarter på Manhatten. Der Avaaz.org er mest populære er i Brazil, Frankrike, Tyskland og India. De finansieres helt av medlemmene, og det er ikke lov å ta imot gaver fra institusjoner og individuelle givere på mer enn € 5000.

372078743_0b625e9981

Den 36 år gamle Ricken Patel holdt sommeren 2013 «The Commonwealth Lecture» i Guildhall i London. Foredraget het «The opportunity of Our time» og lovte en ny politikk, en ny aktivisme og et nytt demokrati. For den som har interesse og god tid, kan man høre foredraget her (det varer en time med en introduksjon på 11 minutter):

http://www.commonwealthfoundation.com/updates/commonwealth-lecture-2013

ricken_patel_264

For et litt kortere intervju med Ricken Patel. er det her:

http://www.theguardian.com/theobserver/2013/mar/17/ricken-patel-online-activism-leader-avaaz

resized_515_FoodPetitionDelivery_avzw350

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s