Da blinde og svaksynte barn fra ART studio i St. Petersburg, var på besøk i Norge


I dagens Aftenposten er det en svært interessant artikkel om den blinde og autistiske Jonas. Det fikk meg til å tenke på våre venner i St. Petersburg og da de var på besøk her i Norge for noen år siden.

Art Studio i Norge 671

ART studio holder til i en sokkelleilighet i Shpalernaja gaten i det historiske sentrum av St. Petersburg. Det var Alla og Igor som startet arbeidet med blinde og svaksynte barn for snart 15 år siden. Det er litt av et eventyr hvordan det begynte:

En dag kom det en russisk dame fra Riga på besøk på skolen hos meg. Hun gikk på deltidsseminar i St. Petersburg i helsepedagogikk. Noen dager tidligere hadde jeg fått en telefon fra en dame med nær kontakt til Blindemisjonen. De ville gjerne gi noen penger til arbeid med blinde utenfor Norge, om jeg kjente noen? Det gjorde jeg ikke, men nå spurte jeg damen fra Riga om hun kunne undersøke på seminaret i St. Petersburg.

Art Studio i Norge 051

Det gikk noen måneder, så kom det et brev i posten. (Dette må ha vært i 1997 eller 1998). Det var fra Alla og Igor som nettopp avsluttet det helsepedagogiske seminaret og som i tillegg hadde eurytmi utdannelse og vanlig statlig universitetsutdannelse. De hadde begynt å tenke på å arbeide med blinde, men visste ikke hvordan og hadde ikke penger. For å gjøre en lang historie kort, gjorde vi dette til et WOW-day prosjekt, og vi søkte penger fra Blindemisjonen. Det ble kjøp av en leilighet, oppussing av den og starten på et terapeutisk sosialsenter for blinde og svaksynte barn.

Alla og Igor fikk med seg Sveta, tok arbeid på et internat for blinde og svaksynte barn og begynte å ta imot enkeltpersoner og små grupper av barn og deres foreldre til diverse aktiviteter på Shpalernaja gaten. Det viste seg fort at de blinde og svaksynte barna ofte hadde mange andre handikap, og hadde både dårlig selvfølelse og motorikk. Nå fikk de mange forskjellige øvelser som: improvisasjon etter musikk med eurytmi, teaterøvelser og dans, de malte, arbeidet med ull og leire, drakk te sammen og gjorde enkle øvelser i husarbeid som å dekke bordet.

Art Studio i Norge 408 Art Studio i Norge 401

Etter hvert klarte de å øve inn små forestillinger med improvisasjon til musikk og meldte seg på til festivaler og konkurranser i dans og teater. Og det ble diplomer og medaljer hver gang! Det viste seg at barna hadde opparbeidet en helt spesiell følsomhet og intuisjon som ga seg uttrykk i vakre og glidende bevegelser.

Sveta 069

Så gikk det noen år, og vi inviterte de tre lederne og fire av barna til Norge for å vise en forestilling og oppleve Norge ved sjøen og på fjellet. De dagene var en opplevelse for oss alle sammen. Barna var ganske elleville for å komme til Norge, og det var utrolig å se hvordan de tilpasset seg forholdene, enten det var i båt eller på svaberget i Oslofjorden eller det var i snøen på fjellet. På Beitostølen fikk de både ri og sykle, klatre og skyte på blink (!), prøve silkemaling, spille boccia, grille pølser og svømme i en innsjø. Det var tydelig å se at sanseapparatet arbeidet på spreng. Etter hvert klarte til og med den fysisk svakeste av dem å bevege seg uten støtte, og de sprekeste løp på svabergene som om de ikke skulle ha gjort annet! Det var lett å glemme at de faktisk nesten ikke så noen ting. Man ble bare minnet på det hver gang vi spiste og de holdt nye ting helt inn til det ene øyet for å kunne skimte hva det var. Men med en gang vi reiste oss fra bordet, hoppet og danset de rundt enten vi var ute eller inne.

Art Studio i Norge 028              Sveta 098

Anja satte seg helt naturlig til pianoet og improviserte eller spilte en av sin egne sanger mens de tre andre danset rundt etter musikken. Forestillingene de ga på Steinerskolen i Vestfold og Moss, på Vidaråsen og på helspedagogisk skole i Oslo, imponerte publikum sterkt, og det var nok et vått øye her og der. På Beitostølen viste de også forestillingen, og både gjester og personalet kunne ikke få takket nok etterpå. Og vi andre var rett og slett overveldet.

Art Studio i Norge 602 Art Studio i Norge 608

Ett år etterpå snakket jeg med Anja som hadde vært så engstelig da hun skulle til Norge, men som var den som brøt flest grenser for seg selv under oppholdet. Hun var strålende glad og fortalte at oppholdet i Norge hadde betydd alt for henne. Etter det hadde hun lært seg til å stole på seg selv og beveget seg alene rundt i storbyen St. Petersburg og hadde begynt på en høyskole med musikk på et internat i en by langt borte. Fra å være helt avhengig av hjelp til alt fra å kle på seg og komme seg rundt, var hun nå et selvstendig menneske med tro på seg selv og fremtiden. Det var sterkt å høre.

Art Studio i Norge 053

De andre barna har også vokst opp til unge damer som kan klare seg i livet med sitt handikap. Det arbeidet som Alla, Sveta og Igor har gjort, har kvalifisert dem til en nominasjon til «årets lærer» i Russland, og det er en prestisjefylt ære. Men enda mer, så har det gitt mange barn og deres foreldre en ny start, nye muligheter og sterkere selvfølelse i tillegg til alt de har lært gjennom alle øvelsene de har gjort. Og vi har lært at mye kan forandres med små ressurser og tålmodighet.

Art Studio i Norge 435

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Russland, Steinerskolen, WOW-day. Bokmerk permalenken.

2 svar til Da blinde og svaksynte barn fra ART studio i St. Petersburg, var på besøk i Norge

  1. Inger-Johanne Sveen sier:

    Takk for spennnede info ! Dette er et tydelig bevis på at enkeltindivider kan gjøre den store forskjellen. Summen av alle gode og kreative enkeltindividers innsats kan gi oss en bedre verden !Lykke til videre !
    Vennlig hilsen
    Inger-Johanne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s