Forbrytelse og Straff – Dostojevskij


forbrytelse-og-straff       1935705      205px-Crime_and_Punishment-1

I går hadde jeg kontakt med en tidligere elev som mintes bøker vi leste på skolen da han gikk der for 20 år siden. Noen av dem hadde han lest om igjen siden. En av dem var «Forbrytelse og Straff».

Jeg regner med at jeg er en av de få lærere her i landet som har våget meg på å lese denne mursteinen av en klassiker med hele klasser. Det skjedde i det som før het 11.klasse hos oss i Steinerskolen, eller 2.vg. som det heter nå, altså med 17-18-åringer. Når jeg regner sammen, har jeg vel hatt sånn omtrent 15 klasser i norsk på det klassetrinnet. Det skulle bety at jeg har dradd rundt 300 elever gjennom den romanen som mange aldri kommer til å lese. Det er klart jeg har hatt mine tvil underveis og fått mange advarsler. Ikke alle har lest alt heller, men med referater, gjenfortellinger, høytlesning og samtaler har de fleste fått med seg det meste. Noen har sikkert minner om at det var forferdelig tungt, men det er litt påfallende at jeg de siste par årene har truffet på minst fire som har fortalt at de har lest den igjen senere.

054f5d6b40d957257dc13875c93c873b99d7501443d6e7c87ed12ac4    dostojeskij

Jeg husker at da vi akkurat hadde begynt på romanen i en av de siste klassene jeg hadde, var det en elev som fortalte at hun hadde lest på facebook en  bemerkning fra en elev før henne: «Takk til Astrid som dro oss gjennom Forbrytelse og Straff». Det motiverte den nye gjengen!

For dere som ikke har lest boken: Det handler om den unge studenten Raskolnikov som dreper en gammel pantelånerske på side 100 og resten av de 700 sidene grubler over hva han har gjort. Veldig forenklet og kort fortalt. Det er spennende, opprørende, overveldende, absurd og tragisk, men også rørende, morsomt og svært tankevekkende. Etter å ha lest den minst 15 ganger finner jeg ennå steder som overrasker meg, og jeg skulle ønske at mange flere fant tid og stunder til å fordype seg i både denne boken og andre av Dostojevskij. Det er vel verdt det!

Raskolnikov

Raskolnikov

Dostojevskijs siste leilighet i St. Petersburg

Dostojevskijs siste leilighet i St. Petersburg

Men tilbake til de tidligere elevene. Hvem er de som har sagt de har lest den om igjen? Foruten en elev som studerte Litteraturvitenskap og hadde Forbrytelse og Straff på pensum og var glad for at hun hadde lest og gjennomgått den på forhånd, var den første jeg traff på en gutt som har blitt realfagslærer. Han fortalte at han hadde vært med i en lesesirkel og hatt stor glede av å lese boken om igjen som godt voksen mann. Den andre er en ung dame som studerer internasjonal politikk og hadde lest både den om igjen og Brødrene Karamsov, og det var bare 2-3 år etter hun gikk ut av skolen. Den tredje er en gutt som nå arbeider i barnehage som skrev på facebook at han nå hadde begynt på Forbrytelse og Straff om igjen. Og den fjerde er altså han jeg beskrev til å begynne med her. Det er jo begrenset hvor mange jeg snakker med om akkurat dette, men det slo meg at disse fire har aktivt fortalt meg det i løpet av de siste to årene.

statue-of-the-writer-fyodor-dostoevsky-in-st-petersburg

Det er ikke noe som gleder et gammelt lærerhjerte mer enn at det vi gjorde på skolen blir satt pris på i ettertid. Er det flere mon tro som har et minne om denne boken? På godt eller ondt?

Fyodor-Dostoyevsky-Quotes-3

Dette innlegget ble publisert i Bøker, Russland, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s