En skole i Ljubljana er blitt voksen


ljubljana

I dag fikk jeg en telefon fra Slovenia; en kvitrende stemme ropte «Hello!» og jeg visste at det var min venn, musikklæreren. Mens vi snakket, begynte jeg å minnes min historie med Ljubljanaskolen.

Det begynte i 1993 da jeg var på besøk der første gang. Vi skulle ha et europeisk møte for steinerskoler og var invitert til den nye og første steinerskolen i landet. Den hadde tre klasser og var plassert inneklemt i en bygning sammen med en annen skole. Det var trangt og lite, men entusiasmen til lærerne kunne formelig kjennes i rommet!

discover-ljubljana   45521359_1809d46ff1

Så gikk det noen år, og skolen nærmet seg en ny fase: spørsmålet var om hvordan de skulle forme «Høystadiet», altså de øverste klassene. Jeg ble spurt om å være mentor og tenkte meg godt om før jeg sa ja. Det skulle bli noen år med jevnlige reiser til Ljubljana med møter, samtaler med lærere og foreldre, møter igjen, på dagen og på kvelden, seminarer i helger og i ferier, sommerstevner med foredrag, samtaler og gruppearbeid……. Den første åttende klassen var ferdig, og niende klasse skulle begynne. jeg satt i klassen, ga råd til lærerne og samtaler igjen til langt på kveld. Så kom tiende og ellefte klasse, og jeg kunne undervise dem – på engelsk. Noen av foreldrene fortalte meg etterpå at datteren deres hadde vært veldig nervøs for om hun ville forstå noe av historietimene som jeg skulle ha, men at hun var strålende fornøyd da hun lett kunne følge timene! Det var gøy, – og slitsomt.

Ljubljana Slovenia 2008 (81) Blog   488

Den første tolvte klassen gikk ut, og etter hvert sa jeg fra meg arbeidet. Jeg hadde nok med en lærerjobb her hjemme. Men skolen fortsatte å utvikle seg. Etter ti år fikk de endelig en egen bygning, og det midt i sentrum av Ljubljana! En stor, gammel skole som passet ypperlig. Jeg var på besøk igjen, og vi hadde sommerseminarer der. Så vokste de ut av den bygningen også, og problemet var at det ikke var noe sted å bygge ut. Da fant de på råd: de tok parkeringsplassen og gravde seg flere meter ned i bakken. Der ble gymsalen og ovenpå ble det klasserom og verksteder. Høsten 2012 var det høytidelig åpning av det nye bygget med ordføreren av Ljubljana og Utdanningsministeren til stede samtidig som de feiret 20 års jubileum.

fmpgtmp_whixr6   fmpgtmp_idabpf

I telefonsamtalen i dag fortalte musikklæreren at de har over hundre søkere til første klasse og har dermed et stort problem med å velge ut. I det trettende året som er en ren forberedelse til eksamen,er det 35 elever! Oj! Det er blitt en stor skole! Hundrevis av elever har allerede gått gjennom denne skolen! Og det som begynte så smått.

Vi synger ved Presjeren statuen

Vi synger ved Presjeren statuen

Ganske fint å bli så gammel at man får perspektiv på ting her i livet!

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til En skole i Ljubljana er blitt voksen

  1. Kari Fjeld-Nielsen sier:

    Kjære Astrid
    Godt nytt år!!
    Det er en stor glede å lese bloggen din. Jeg blir mektig imponert og ydmyk over hva du har vært med på. Synes du skal skrive bok, jeg! 🙂
    Beste hilsen fra Kari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s