Qewar- prosjektet i Peru


cropped-Newbambinobanner

Siden det er slutten av året, er det stort behov for å ta et tilbakeblikk, så da gjør jeg det. Jeg skrev tidligere om hvordan NorBalSam ble til Du Store Verden, og da nevnte jeg på Qewar-prosjektet i Peru som er blitt en så viktig samarbeidspartner for oss.

Q_ewar_Directors_Julio_Lucy  qewar_filling_with_wool

Det begynte i år 2000 da Julio Herrera og Lucy Terrezas flyttet fra Lima til en liten landsby oppe i fjellene utenfor Cuzco som heter Andahuaylillas. Siden landsbyen er så liten, ble de fort kjent med folk og knyttet bånd til lokalbefolkningen. De så at det var mye fattigdom og nød og ville gjøre noe. De ville starte et sosialt prosjekt for fattige kvinner i nabolaget som var plaget av mye vold i hjemmet. De innredet først et lite verksted i et rom i eget hus og inviterte de første fire kvinnene til å arbeide med 130 kg saueull som de hadde kjøpt. Den skulle vaskes og renses. Dette var i januar 2002, og de var i gang.

Til å begynne med ville de lage gensere av alpakkaull og dukker fylt med ull. De fikk kjøpt et par rokker for å hjelpe til med spinningen og 40 kg alpakkaull, og kvinnene spant tråden, farget ulla, strikket genserne og lærte seg å lage myke dukker, såkalte «Waldorfdukker».

cropped-DSCN0800

Etter hvert ble det laget så mange dukker at de kunne selge dem inne i Cuzco til turister, og det tok ikke lange tiden før de første utenlandske gjestene kom på besøk. De ville gjerne selge dukkene i USA og senere i Europa og Australia. Flere kvinner måtte ansettes, og et verksted ble bygget. I tillegg til arbeid fikk kvinnene hjelp til sine daglige problemer, samtaler, råd om helse og ernæring, og barna deres kunne være med og bli passet på i andre etasje i verkstedbygningen.

qewar-building

Siden dukkene de laget var av svært høy kvalitet, ble etterspørselen snart stor. Det ble jobb til mange damer, og de kunne bygge en egen barnehage som sto ferdig i 2008. To år senere var de de lykkelige innehavere av en offentlig godkjent barnehage. Samtidig vokste barna opp og trengte et sted å gjøre av seg etter skoletid og få hjelp til lekser. Det ble også organisert.

533

Vi i NorBalSam fikk kontakt med Qewar for 7-8 år siden da noen av våre medlemmer var på besøk i Cuzco. Vi begynte å selge dukkene, og det har etter hvert blitt kjent i alle landets steinerskoler og barnehager, og avsetningen har vært svært god. På den måten har vi vært med på å bygge opp dette senteret som i dag har 100 kvinner ansatt som får en anstendig lønn, betalt ferie, jevnlig helsesjekk og på den måten bygger opp sitt selvbilde og respekt. De produserer omtrent 2000 dukker i året, og i 2013 har vi solgt omtrent 100 av dem bare i Norge.

787

Det siste som har skjedd i Qewar-prosjektet er at de har kjøpt mer land, satt opp en mur langs veien og er nå i gang med å bygge en skole. Vi fikk en fersk rapport fra en peruaner som bor her i Norge og hadde vært på besøk der for noen måneder siden. Han hadde med bilder som viser delikate rom til verksted og barnehage og et bygg som reiser seg til å bli skole og dyrkede jorder med forskjellige grønnsaker. Det er i ferd med å bli et helt lite samfunn. Jevnlig kommer det besøk fra mange forskjellige land, frivillige kommer for å jobbe, og flere av kvinnene har vært i Colombia på pedagogisk kurs med tanke på skole og barnehage.

IMG_6349   qewar-group

Vi vil fortsette å samarbeide med dette prosjektet og hjelpe dem til å utvikle det enda mer slik at flere barn og voksne kan nyte godt av det, få arbeid og utdannelse og komme seg ut av fattigdom og nød. Og det gjør vi samtidig som vi hjelper barnehager, fritidshjem, skoler og privatpersoner til å få flotte dukker til våre barn her i Norge. Det er en vinn-vinn situasjon som hjelper begge parter. Gøy å være med på!

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, NorBalSam, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Qewar- prosjektet i Peru

  1. Ninon sier:

    Gratulerer med blogg – du skriver godt og det er spennende lesing. Fortsett!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s