Årets siste dag


2013 new year sparkler

Igjen får vi oppleve at et år er over og et nytt skal begynne. Hvordan har dette året vært? I de store internasjonale nyhetene har det ikke vært veldig mye oppløftende – som vanlig. Men det er mye fordi mediene fokuserer på alt som går galt. Det begynte med terroraksjonen i Algerie for Statoil og fortsatte med masse dårlige nyheter fra Syria hele resten av året. Pavevalget var kanskje en hyggelig overraskelse med  Frans den første som ser ut til å være av et nytt slag. Bomben i Boston maraton var igjen en tragedie, men så kom Edward Snowden som minnet oss på at George Orwell var en fremsynt mann. Sommeren ga en arveprins i England og en togkatastrofe i Spania, og vi ventet på nytt om Nelson Mandela på sykehuset. Den lange rettssaken mellom Kathrine Jackson og AEG fortalte oss om hvor hardt Michael ble kjørt og hvor mye de neglisjerte hans skrantende helse og den såkalte «legens» reneste hasardspill med  sangerens liv. Høsten ble det valg her i Norge og regjeringsskifte. Flyktningene som forsøker å komme over Middelhavet til Europa kom plutselig på førstesidene da 300 av dem omkom. For oss i Norge ble november en stor opptur med Magnus Carlsen som verdensmester i sjakk. Mens i en annen del av verden kom verdens kraftigste tyfon og ødela hus og tok mange liv. Nok en naturkatastrofe pga. ekstremvær. Desember ble preget av Nelson Mandelas død. Mange viktige ord ble uttalt og skrevet som kanskje kan hjelpe noen av oss til å ta mer tak. Det unge landet Sør-Sudan klarer ikke å holde fred, og i Den Sentralafrikanske republikk drepes det i skyggen av nyhetsbildet. Alt dette skjer mens vi handler julegaver og studerer ribbeoppskrift for å få sprø svor. Ja, verden er vel slik den har vært i mange, mange år……

For min del har jeg hatt noen høydepunkter i året.

Latviske elever på besøk

Latviske elever på besøk

Vinteren var hjemlig med mye forberedelser til større arrangementer senere på året. Ett av høydepunktene etter at årsoppgavene var innlevert, var besøket av de sju elevene fra Adazi, Latvia som var her i en snau uke og gjorde et prosjekt med våre elver. Det er den beste utvekslingen vi har hatt. Særlig var det  gøy å undervise i norsk og få til noen små sketsjer på norsk til månedsfesten slik at hele skolen fikk oppleve det.

Latviske og norske elever i skjønn forening

Latviske og norske elever i skjønn forening

Våren var preget av alle anstrengelsene for å spre invitasjonene til feiringen av MJ 55 års dag. Det var ikke en eneste uke eller dag da jeg ikke inviterte og sendte ut til alle jeg kunne tenke meg. Det var veldig treg påmelding.

flyers

I slutten av april var jeg i Latvia og feiret 20 års jubileum for Adazi skolen. Det var en kjempeopplevelse å se hvordan det som begynte som en liten spire var blitt til en stor og solid skole.

001

I mai var det utstilling i London med bildene til Christophe Boulmes av MJ. Å være til stede sammen med både fotografen og andre av MJs samarbeidspartnere på VIP åpningen var en opplevelse som jeg delte med en av mine tidligere elever.

027

I juni kom endelig Nick Brandts bilder til Norge, og det rett i nærheten! På Preus fotomuseum i Horten kunne vi se hans eminente dyrebilder, og jeg var der mange ganger i løpet av sommeren. Mange andre fikk også oppleve bildene.

Igor

Senere i juni var jeg i Roma på messe i en kirke på MJs dødsdag 25. juni. Selv om jeg ikke skjønte noe av italiensken, var det en opplevelse å være sammen med mange andre på denne dagen. Det ble også tid til å se seg litt om i Roma.

I juli var det årets sommerkurs WISS (Waldorf International Summer School) i Ungarn. Veldig fint å være sammen med kolleger fra mange land. Det er 12. året på rad at vi har dette kurset, og det er nå over 300 mennesker fra 15 forskjellige land som har deltatt. Hva det har ført til av samarbeide og prosjekter! Herlig!

006

På hjemturen var jeg innom hele tre MJ minnesmerker: i München, utenfor Wien i Mistelbach og i selve Budapest. Flott å se hvordan folk tar vare på arven etter MJ!

I Mistelbach, en liten by nord for Wien.

I Mistelbach, en liten by nord for Wien.

Åpningen av skoleåret var spesiell siden det var 40 års jubileum for skolen vår. Det begynte med sjokoladekake for alle og fortsatte med åpen dag med stor festivitas, STOR fest på støperiet med 300 mennesker og MANGE gamle elever, konsert på Jarlsberg hovedgård og spesielle internasjonale dager med gjester fra Ghana. En gjennomført festlig høst på skolen!

007  001

Men før dette braket løs var det feiring av MJs 55 års dag som jeg hadde forberedt hele året. Det ble til slutt en stor suksess med avisoppslag både før og etter og ca 50 deltagere. Noen kom langveisfra, men de fleste fans ga ikke lyd fra seg. Skuffende på den ene siden, og veldig gøy på den andre siden. Nye venner ble det også. Flotte mennesker!

kakeåpning  army of love 2

Ellers var høsten preget av mange besøk i Horten på Preus museet på fine utstillinger og fine arrangementer i den russiske foreningen Zazjigalka med godt besøkte foredrag og filmer.

006

Høydepunktet for mitt vedkommende i høst var seminaret i Paris «In the studio With Michael» med Brad Sundberg. Det ble en uforglemmelig dag med spennende mennesker og de mest rørende og fantastiske historier om vår alles kjære MJ. Det føles som et  stort privilegium å få være en av de få som fikk være med på dette.

leiesykler

Avslutningen av året har vært stressende på mange måter: de ti julemarkedene som NorBalSam har vært med på var hektisk, og alle arrangementer på skolen, men hyggelig med gode kolleger og fine elever. Alt i alt har det for mitt vedkommende vært et veldig fint år med både opplevelser og godt arbeid på skolen. Og så har jeg endelig blitt blogger. Det er gøy!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger, Michael Jackson, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s