Hva bringer 2014?


standard_Eidsvoll_riksraad_1814

Det er alltid litt rart med et nytt år. For oss som er lærere, kjennes det mye mer som et nytt år når et nytt skoleår begynner i august, men siden kalenderen sier det, så må vi bare godta det……..

2014. Vi har tilbakelagt noen jubileer i året som gikk og ser frem mot nye i dette året. La oss se på noen av dem.

A01_CharlemagneBust_psd   daol-4-214

Det er i år 1200 år siden Karl den store døde. Han som skapte et vest-europeisk rike som la grunnlaget for mye av vår vestlige kultur. Ser vi på kartet fra den tiden, ser vi at riket hans tilsvarer nesten det som 1150 år senere skulle danne kjernen i EU. I nord kjempet han mot den nye trusselen fra vikingene, i øst ville han innlemme de slaviske stater, så de fortet seg å få et eget alfabet, i sør-øst hersket det øst-romerske riket som han forsøkte å innlemme ved ekteskap med keiserinne Irene i Konstantinopel – uten hell. Og i sør var det araberne som presset på, udødeliggjort i det fantastiske Rolandskvadet der heltemot overgår alt man kan tenke seg. Mitt yndlingssted  fra denne tiden er katedralen i Aachen der kapellet til Karl Den Store fremdele står og vitner om en avgjørende tid for vest-europeisk kultur.

Aachen_Cathedral_North_View_at_Evening   Barbarossaleuchter_Karl_PS

Det neste jubileet er det vi antagelig vil få høre mest til her i landet i året som kommer: 200 år siden 1814 og vår Grunnlov. Men uten den franske revolusjon 25 år tidligere, ville det aldri ha blitt en grunnlov som stadfester maktfordelingsprinsippet i en lovgivende, utøvende og dømmende makt.

Satellite

Vi har mye å takke franskmennene for! Det var også det året Napoleon abdiserte for første gang og egentlig var slutten på en epoke. Men grunnloven blir nok behørig feiret i år, og det er fint. Det er greit å bli minnet på at vi har brukt 200 år på å utvikle det demokratiet vi har i dag, og det har ikke gjort seg sjøl! Når jeg ser ut av mitt stuevindu, ser jeg en bauta med et relieff av byens Eidsvollsmann: Carl Stoltenberg. Han var en av de 112 menn som arbeidet i rekordfart for å bli ferdig med grunnloven før Karl Johan kom tilbake fra Paris der han var med på å slå Napoleon. Det skal bli spennende å se hva jubileumsåret vil bringe.

Eidsvollsbygningen1   grunnloven-stortinget-300

Det neste jubileet som nok blir markert mye mer i Sentral-Europa enn her i Norge, er 100 år siden starten på Første Verdenskrig.

Gavrilo_Princip_captured_in_Sarajevo_1914    german-soldiers-battle-marne-1914

Det blir konferanser og seminarer og mange nye bøker og filmer, med hovedspørsmålet: Hvordan kunne det skje? Hvordan kunne man gå fra fredelige 1913 da «himmelen aldri hadde vært så skyfri» og inn i det helvete på jord som krigen skulle bli? Hvem har skylda og hvorfor ville de ha krig? Det skal bli spennende å se hva som kan komme frem 100 år etter. Skulle gjerne ha vært i Sarajevo den 28. juni på selve dagen for skuddene som på mange måter ble startskuddene til katastrofen.

53194_alf_pr__ysen

Det er også 100 år siden Alf Prøysen ble født. Han opptok mye av min barndom gjennom barnetimen og etter hvert bøker og fjernsynsserier. «Å du gode sparegrisen min….». Folkets dikter på midten av århundret. Jeg husker jeg skrev til ham som 6-åring og fikk svar. Jeg husker han var på Hvasser på Hvasserdagen, og det var stor stas  å se ham med gitaren på scenen på Fynsletta.

Thefalloftheberlinwall1989

Så er det nyere historie: 25 år siden Berlinmurens fall! Det er ikke til å fatte at det har gått 25 år siden våre drømmer om en ny verden fikk kraftig næring. Og en ny verden ble det! Den globaliserte verden strømmet inn over oss som en flodbølge: Sovjetunionens fall, Jugoslavias oppløsning, EUs og NATOS utvidelse østover, apartheids fall i Sør-Afrika, Osloavtalen i Midt-Østen, militærdiktaturenes slutt i Sør-Amerika, Kinas økonomiske vekst startet, den globale oppvarming osv. osv. Med andre ord: Fra Kald Krig til Globalisering. Det er vår utfordring og mulighet.1410954_1994_10_290534bOL_logo_1994

Så er det 20 år siden beleiringen av Sarajevo. Samtidig var det OL på Lillehammer, og broen Lillehammer-Sarajevo ble opprette som skulle føre til Nansen dialog.

rwanda-genocide-survivors   mandela

Samtidig foregikk folkemordet i Rwanda som sammen med krigen i Jugoslavia førte til opprettelsen av Krigsforbryterdomstolen i Haag. Samtidig ble Nelson Mandela president i Sør-Afrika, og håpet om den bedre tid for landet var stort. Samtidig fikk Arafat, Peres og Rabin Nobels Fredspris for innsatsen for fred gjennom Osloavtalen, den mest optimistiske tiden for et nytt samarbeid i regionen. Oj! Så mye som skjedde! Hvordan har vi klart å føre det videre?

ingress_wow

Sist, men ikke minst er det 20 år siden opprettelsen av WOW-day i år. Det skal vi markere til høsten. Steinerskolene i Europa har sin egen solidaritetsaksjon som har vokst seg stor og sterk på de årene, og mange barn har blitt hjulpet til større trygghet, bedre næring og god utdannelse. Det skal vi fortsette med og få den til å vokse enda mer!

Det er sikkert mye annet som skal skje i dette nye året, men dette var noe av det som venter oss. Så kommer alt det vi ikke vet, og det er som regel det meste. Uansett så er vi fulle av håp i disse første dagene av året.

Godt Nytt År!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s