Zazjigalka – venner av russisk kultur


Zazjigal

Vi går nå inn i det syvende året til denne lille og sære foreningen. Jeg hadde lenge ønsket å gjøre noe mer for å spre kunnskapen om kulturen til vårt store naboland, men kom aldri så langt. Det gikk mange år, og jeg hadde russiskkurs etter russiskkurs. Gudene må vite hvor mange som har forsøkt å lære russisk av meg, men det begynner å bli noen hundre. Det var først da Tove begynte på kurs hos meg at det skulle bli fart i sakene. Hun var så entusiastisk, hadde så mye energi og var så interessert i å lære mer om Russland, at vi bare satte i gang. Vi fikk med oss Beate, som jeg visste var interessert, og dermed var det klart for det første foredraget i foreningen Zazjigalka. Navnet betyr «fyrtøy», og vi valgte det først og fremst fordi det lyder fint, og dernest fordi det har en litt symbolsk betydning i å tenne en ild.

Zazjigalka-damene

Zazjigalka-damene

Og hva begynner man med annet enn begynnelsen?

magnus

Den første foredragsholderen var journalisten Halvor Tjønn fra Aftenposten som nettopp hadde utgitt en bok om vikingene i Russland. Det måtte jo være fint å se tilbake på den kontakten som hadde vært mellom Norge og Russland i urtiden. Vi var veldig spent den første kvelden: ville det komme noen i det hele tatt? Og det gjorde det! Det var et 40-talls mennesker der, og vi var overveldet.

ilya-re3

Siden den gang har vi hatt 48 arrangementer, og vi har vært innom alle de temaer vi kan komme på som har med Russland å gjøre: historie, litteratur, kunst, musikk, romfart, politikk, folklore, ballett, film og teater. Vi har hatt flotte foredragsholdere som mer enn gjerne har villet dele sine kunnskaper og sin entusiasme med andre. Vi har feiret kjente forfatteres jubileer som Gogols 200 års jubileum og Tsjekhovs 150 års jubileum. Vi har hørt om Gagarin da det var 50 år siden han ble første mann i rommet, vi har hatt konserter med både klassisk musikk, visesang og folkemusikk. Vi har hatt teater og teaterteori, vi har sett flere filmer og forundret oss over den politiske situasjonen rundt presidentvalget. Vi har hørt om krigsfangene og feiret maslenitsa, og vi har arrangert ikonutstilling og teaterforestilling.

Med Erik Tandberg

Med Erik Tandberg

Til vår store forundring har folk kommet  hele tiden. Et par ganger har det vært veldig tynt, bare 12-15 personer, men vi har også hatt 50-70 mennesker og sprengt kapasiteten til lokalene! I gjennomsnitt har fremmøtet ligget på 30-40 personer. Vi har blitt kjent med mange forskjellige spesialister, og de aller fleste har sagt ja med en gang.

Minneverdig er de to konsertene vi har hatt med Jørn Simen Øverli og hans formidling av Vysotskijs sanger.

Jørn Simen Øverli fremfører Vysotskij

Jørn Simen Øverli fremfører Vysotskij

Per Egil Hegge har snakket både om Pasternak og Napoleons inntog i Moskva. Og vi har hatt 30 mennesker som satt i over 6 timer og så på den russiske versjonen av «Krig og Fred»! Det var riktignok både lunsj og middag underveis, men allikevel!

Men Jon-Roar Bjørkvold

Men Jon-Roar Bjørkvold

Jon-Roar Bjørkvolds kveld om Sjostakovitsj var helt vill, og vi lo så vi holdt på å dette av stolen! Peter Normann Waages fremlegging av Brødrene Karamasov og russisk historie har vært tankevekkende og inspirerende. Erik Egebergs kveld om Solovetskij klosteret ble til en tre timer lang samtale, og hans foredrag om Anna Akhmatova var utsøkt.

Med Erik Egeberg

Med Erik Egeberg

Den litterære vandringa i St. Petersburg med Geir Pollen var helt magisk. Man merket at han har bodd der i byen i lenger tid og kjenner de litterære kriker og kroker. Det var ikke mange i salen som ikke hadde lyst til å reise til St. Petersburg etter den kvelden!

Geir%20Pol

Vårt samarbeid med Levende klassisk har fungert fint, og mange mennesker har kommet. På den første konserten var det mange som måtte snu i døra, så fullt var det.

Vi har også samarbeidet med Tunsberg Litterære selskap, Midgard, Galleri KS og Slottsfjellmuseet. En side som vi kanskje ikke hadde tenkt så mye på, er den mer sosiale. Det viser seg at det etter hvert har blitt en fast kjerne på 20-30 mennesker som kommer så ofte de kan, og noen begynner å bli kjent med hverandre. En suppe eller et enkelt måltid i etterkant av en film eller et foredrag, et langbord i forbindelse med et jubileum og en kopp kaffe til spørsmålsrunden, alt dette har bidratt til at folk kommer sammen og etter hvert danner en liten forening for særinteresserte. Det har gått opp for meg at vi er med på å lime sammen lokalsamfunnet på den måten. Folk møtes og får dyrket sin litt smale og sære interesse og blir informert og opplyst. Det er veldig gøy å være med på dette. Og den som har fått med seg de fleste av arrangementene, har jammen fått en større kunnskap om Russland enn de fleste andre her i landet. Det er vel slik kulturformidling skal fungere?

048

Vi ser frem til et nytt år med ny innsikt om Russland og dens rike kultur. Velkommen!

Her kan man følge med: http://zazjigalka.priv.no/index.html

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

2 svar til Zazjigalka – venner av russisk kultur

  1. Inese sier:

    Peter Normann Waages Dostojevski betraktninger er spennende! Kan sammenlignes med en latvisk forfatter Dostojevski-kjenner Zenta Maurina [Dostojevski. Seine Persönlichkeit, sein Leben u. seine Weltanschauung].

    Vysotski sanger og stemme er helt unik, men Jørn Simen Øverli tolker og får gjengitt det ganske imponerende godt, synes jeg!

    Gir du meg beskjed hvis du får høre om en russisk sigøyner konsert, Astrid?

    • Ja, russisk sigøynerkonsert er det en stund siden vi har hatt, men det er Iagori sigøynerfestival i Oslo hver første helg i september i Kultur Jakobs kirke. Det er Raya og hennes familie som står for det, og da er det alltid sigøynere fra Russland også. Det er fornøyelig! Ellers er det konsert på samme sted til fredag med Solfrid Molland og noen fra Romania som nettopp har gitt ut en plate, så det er releasekonsert. Jeg har tenkt meg dit. Hun spiller sammen med en som står på gata i Oslo og spiller og kjempegod! Hun gjør en utrolig god innsats for sigøynerne i Oslo. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s