Brutal ungdomsbok – på nynorsk


cherub1rekrutten

Det er vel mange av oss som husker lesegleden vi hadde som barn da vi  leste Frøken Detektiv og Hardy Guttene. Vi begynte altså ganske tidlig å interessere oss for kriminalgåter. Selv tror jeg at jeg leste alle de Frøken Detektiv som var å oppdrive og sparte for å kunne kjøpe flere. Det er derfor ikke noe nytt når det kommer nye serier med spenningsbøker for barn og ungdom. Jeg hadde gleden for 6-7 år siden å lese hele Alex Rider serien skrevet av Anthony Horowitz. De er halsbrekkende spennende og mange hakk mer vågale enn de bøkene vi leste som barn. Horowitz har en ide om at 14-åringen er den sterkeste av alle, at det er krefter i den alderen som ikke finnes noen annen gang i livet. Ja, mon ikke det……. Alex Rider redder i alle fall verden fra fortapelsen mange ganger, ganske så elegant og i siste sekund. Ungdommene slukte dem, og jeg husker at de gikk på omgang i 9.klasse, og elevene satte seg på liste for å låne den neste.

images

Nå er det kommet en ny serie: Cherub-serien av  Robert Muchamore. Han sier at han ville skrive en slik bok som han selv lette etter da han var 13 år. Ja, for meg hadde nok dette vært litt over grensen for hva jeg kunne forestille meg som 13-åring, men så kommer vi også fra vidt forskjellige bakgrunner, for dette er brutalt! Det sies at ungdommene sluker dem og ikke en gang merker at de er oversatt til nynorsk! Det er ganske godt gjort! Og helt utmerket at ungdom leser nynorsk. Det gir svært god språktrening.

Hva handler så disse bøkene om? I det første bindet som heter «Rekrutten», får vi bakgrunnshistorien: Det er James Adams som bor med sin svært fete og forfyllede mor og sin lillesøster Lauren. James er et skikkelig problembarn på skolen og blir stadig blandet inn i slåsskamper. Det ender med at han blir utvist fra skolen, moren dør, og han blir sendt til et barnehjem mens søsteren havner hos en svært brutal far. Alt er beskrevet med en brutalitet, håpløshet og nitriste omgivelser i London. Det eneste lyspunktet er forholdet mellom bror og søster, men de skilles jo.

cherub2kokainkongen1 9788252175455-120px_medium 9788252175479_1_medium

På barnehjemmet blir James vervet til Cherub som er en superhemmelig organisasjon som trener barn opp til agenter knyttet til MI5. James er 12 år gammel og settes inn i et opplæringsprogram som minner om det man har hørt fra spesialsoldater eller opplæring til å bli de tøffeste og mest lojale forhørsledere for diktatoriske regimer. Det er i alle fall den assosiasjonen jeg får.

James har vannskrekk, og hans tøffeste utfordring er å lære å svømme. Han klarer det selvsagt (ellers ville det jo ikke blitt noen serie) og blir sendt på sitt første oppdrag. Her skiller serien seg mye fra Alex Rider serien, for her er det en trussel mot en konferanse av toppsjefer i oljeindustrien, og det er fanatiske miljøforkjempere som står bak. Det blir litt usannsynlig med denne smittesprederen av en miljøhippie for min smak. Ikke synes jeg det blir så veldig spennende heller. Men det er jo ikke skrevet for meg! På slutten er det som om forfatteren har fått litt dårlig samvittighet for at han har tegnet disse avdanka hippiene litt for usympatisk, så han kommer med noen ting om at det er jo faktisk ikke særlig rettferdig at de blir jaget bort fra der de bor. Det blir litt for påklistra etter min smak. Men bevares, det er fint om ungdom leser. Det er jo akkurat i den alderen fra 12-15 år at så mye blir borte og ikke noe nytt kommer istedenfor de gamle aktivitetene, så om dette kan være med på å fylle gapet mellom barn og voksen lesing, er jeg for! Og særlig er jeg for at det er på nynorsk, et ganske avslepent nynorsk med mange former som vi fikk røde streker under på skolen. Det er greit.

9788252175462-forside-høgoppløyseleg_medium

Det er kommet 12 bøker i denne serien, og de er på god vei til å bli oversatt alle sammen til norsk. De er dessuten oversatt til minst 25 andre språk, så dette er noe unge ungdommer leser verden rundt. Da er det vel verdt å prøve selv også? I hvert for å bli oppdatert på hva ungdom liker å lese.

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

2 svar til Brutal ungdomsbok – på nynorsk

  1. Inese sier:

    Da blir dette det neste jeg skal lese etter at jeg er ferdig med Jussi Adler Olsen krim. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s