Svensk Absurdistan


6k24R0FgsjabZuQG2R8VIgekELzGyzGQtpZII0XEtamw

Først lå den i hauger i bokhandlene i et par år. Ikke før hadde jeg fått høre fra flere at «den boken må du lese!» så var den plutselig blitt film. Da fikk jeg høre at «den filmen må du se!»

Jeg forsøkte å spørre hva den handlet om, men både de som snakket om boken, og de som snakket om filmen sa at «nei, det er vanskelig å forklare….det er en gammel mann som rømmer fra et gamlehjem og så skjer det mye rart og absurd.» Jaha, det gjorde meg ikke særlig klokere, og jeg er alltid skeptisk til bestselger uansett.

Helt til en av elevene mine spurte om jeg hadde sett filmen, og jeg måtte svare benektende. Da sa han at det burde jeg, for det er mye om Russland, og han treffer Stalin. Han visste hva som interesserer meg og traff spikeren på hodet. Da gikk jeg på kino.

Hundreåringen%20som%20klatret%20ut%20gjennom%20vinduet%20og%20forsvant

Ja, det er en skikkelig absurd historie om hundreårige Allan Karlson som rømmer fra gamlehjemmet på sin hundreårsdag. Han er det svenske flegma i samlet form. Vi får hans livshistorie flettet inn med «flukten».

Han har vært sprengingsgal fra han var liten, og livets underlige tilfeldigheter førte han gjennom 1900-tallets store hendelser med begynnelsen i den spanske borgerkrig der han redder livet til Franco til USA og Manhatten prosjektet, videre til Sovjets atomprogram og den kalde krigens spionhysteri. Hele tiden med karikaturer av lederne og den sprengningsgale autodidakten som klarer brasene og som etter hvert snakker alle de nødvendige språkene: spansk, engelsk, russisk, fransk….

Samtidig ser vi hans flukt som fører til at han tilfeldigvis får en koffert full av penger, havner på en nedlagt jernbanestasjon der det bor en annen gammel mann som blir med ham videre til et idyllisk torp der det bor en dame med en elefant. Den unge mislykkede akademikeren som ikke kan bestemme seg for noe og gir dem haik, blir blandet inn i hele smørja, for det er selvsagt en bande som eier kofferten med pengene, og de er på jakt etter dem….

Robert%20Gustafsson%20i%20Hundreåringen%20som%20klatret%20ut%20gjennom%20vinduet%20og%20forsvant

Hundreåringen lar seg ikke affisere av noe av det som skjer selv om han blir ufrivillig massemorder og setter mange liv i fare. «Jaja, det blir vad det blir,» som han sier.

Det var gøy. jeg må innrømme det. Først og fremst i beundring over en slik fantasi, og dernest i undring over skuespilleren som fremstiller denne hundreåringen. Absolutt verd å se, særlig på disse grå dagene som vi har om dagen. Da blir man minnet om hvor fargesprakende livet faktisk kan være.

Dette innlegget ble publisert i Film. Bokmerk permalenken.

4 svar til Svensk Absurdistan

  1. Peter Janssen sier:

    Ja, morsom fIlm, sjovte typer.

  2. Runa sier:

    Ingen grunn å frykte pensjonist tilværelse – den kan bli riktig så morsom om man forsetter å ta livet akkerat som det tilbys – slik Allan gjør 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s