Preus museum – et museum i verdensklasse


Foto: Bernt Rostad

Foto: Bernt Rostad

Jeg hadde kjent til Preus museum i mange år, men bare vært der en gang på en fotoutstilling som ikke appellerte så mye til meg.

Det var først i sommer da de hadde en utstilling med Nick Brandts bilder, at jeg virkelig fikk opp øynene for dette unike stedet i Horten.

Allerede i 1976 ble det etablert av Leif Preus som Preusfotomuseum. Staten kjøpte det i 1995, og i 2001 flyttet det inn i lokaler på Karljohansvern. Sammen med Marinemuseet holder de til et gammelt proviantlager for den norske marine fra 1860-tallet. Vår internasjonalt kjente arkitekt Sverre Fehn fikk oppgaven med å utforme det gamle lageret til et fotomuseum. Det er blitt et praktfullt lokale som er utmerket egnet til utstillinger. Bare interiøret og designen til Sverre Fehn er verdt et besøk.

norsk_museum_for_fotografi__p_3_original 180px-Preus_museum_Biblioteket

Biblioteket deres består av 30.000 bind og er et fagbibliotek av internasjonal standard. Det er bare åpent på tirsdager, men man kan gjøre spesialavtaler.

Utstillingen med Nick Brandts eksepsjonelt gode dyreportretter, ble museets største suksess. Ikke rart, for dette var en utstilling for «folk flest». Både unge og gamle kunne gå lenge og beundre de vakre og talende bildene av de utrydningstruede dyrene. Samtidig kunne man  hjelpe Brandts organisasjon «Big Life» som overvåker et stort område i Øst-Afrika for å stoppe snikskytterne. Jeg var ikke den eneste som så utstillingen flere ganger.

Foto: Nick Brandt

Foto: Nick Brandt

I høst fulgte de opp med to kvinnelige fotografer: norske Elisabeth Meyer fra Tønsberg og den amerikanske Margaret Bourke-White, begge usedvanlige utstillinger. Bourke-White var den første kvinnelige krigsfotografen, og hennes bilder gir et tverrsnitt av en stor del av 1900-tallet. Også denne utstillingen måtte jeg se flere ganger.

Foto: Margaret Bourke-White

Foto: Margaret Bourke-White

Nå er disse utstillingene tatt ned, og vi venter på den neste som åpner om en uke. Søndag 19. januar kan vi få se Ernest Coles bilder fra apartheids tid i Sør-Afrika. Den faller omtrent samtidig med at den nye filmen om Nelson Mandela kommer på norske kinoer, så det er svært aktuelt. Jeg gleder meg!

Foto: Ernest Cole

Foto: Ernest Cole

Det er bare så synd at dette museet er så bortgjemt for de fleste. Det sto å lese i avisen av besøket i fjor hadde gått opp med nesten 20 %. Allikevel er det ikke mer enn 11.346 besøkende, og det er alt for lite for et slikt sted. Når man vet at omtrent halvparten av dette tallet var Nick Brandt utstillingen alene, har det ikke vært mange på de andre! Man burde kjenne sin besøkelsestid og virkelig ta en tur til Karljohansvern i Horten. I helgene er det kafe på området, og man kan også få seg en kopp kaffe inne på museet. Foruten på selve åpningen av utstillingen er det stort sett godt med plass i lokalene, og man kan nyte bildene.

preus  preus-museum

Da sees vi på Preus!

Dette innlegget ble publisert i Fotografer. Bokmerk permalenken.

2 svar til Preus museum – et museum i verdensklasse

  1. Det er veldig bra at du promoterer Preus Museum, men det er da samtidig merkelig at du i denne sammenheng bruker et bilde uten å spørre eller i det minste kreditere fotografen. Jeg tenker da på spesielt på dette bildet: http://pierre-chaton.smugmug.com/Archive/Year/Smart-Gallery/i-DpSb5Hn/A.
    Navn på fotografen burde også oppgis for de andre bildene.

    • Takk for kommentar, og takk for korreks. Jeg tenkte at når jeg skriver om en fotograf og bruker et bilde av denne, så holdt det, men jeg var kanskje litt snar med bildene av selve museet. De undersøkte jeg ikke, og det var sikkert galt. Hvordan gjøres det hvis jeg skal være korrekt? Jeg skjønner nå at det bildet du henviser til er tatt av deg, mens de andre bildene hører jo til teksten som omtaler fotografen. Derfor satte jeg ikke det under. Men da skal jeg bli flinkere til å undersøke selv om jeg faktisk har lett etter opphavet til noen av bildene uten å finne det. Men takk skal du ha.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s