På bussen og toget


På lokaltog i Russland

På lokaltog i Russland

Jeg er vel mer enn gjennomsnittlig glad i toget og har derfor reist fryktelig mye med tog i mitt liv. Men i dag skal jeg snakke om et annet kollektivt transportmiddel, nemlig bussen. Jeg tar buss hver dag, for jeg har ikke bil. Kanskje er jeg en av de få voksne mennesker her i landet som ikke har bil, men på den måten bidrar jeg til miljøet og gjør veien litt mindre farlig.

Det er ikke alltid jeg snakker med folk på toget....

Det er ikke alltid jeg snakker med folk på toget….

Det er ikke alltid gøy å ta buss, særlig ikke i rushtrafikken på morgenen. Da er bussen så full at man må stå, og det er ikke greit for ei gammel dame. Derfor forsøker jeg å unngå de fulleste bussen og må da dra enda tidligere på jobb.

Men det var den hyggelige siden ved kollektivtrafikken jeg skulle snakke om i dag, ikke de vanskelige. Og det er alle møtene med mennesker jeg har på buss og tog. Jeg har hatt lange og fine samtaler med helt fremmede mennesker på toget, og jeg har truffet gamle kjente som det endelig blir mulig å snakke med når man havner ved siden av hverandre og skal kjøre et stykke.

Forvirring på bussen fra flyplassen i St. Petersburg. Første møte med en snakkesalig russisk kvinne.

Forvirring på bussen fra flyplassen i St. Petersburg. Første møte med en snakkesalig russisk kvinne.

I dag hadde jeg et slikt møte med en tidligere elev. Det var riktig nok ikke lange turen, men du verden så mye vi fikk sagt! Det er så utrolig hyggelig å treffe gamle elever og høre hva de driver med. Ekstra hyggelig er det å høre at de er engasjerte mennesker som går opp i sine oppgaver. I dag traff jeg journaliststudenten som er bekymret for utviklingen innen media, og det ble en givende samtale. Hva skjer med avisene? Og hva skjer med menneskene som får nyheter bare gjennom overskriftene fra tabloidavisene på internett? Hvordan er det med allmenndannelsen? Når man leser en avis, får man litt nyheter, litt kultur, litt utenriks og innenriks, litt sport, litt økonomi osv. Med internett kan man velge seg ut det man er interessert i og på den måten få et snevrere blikk på verden, blir kanskje mer enspora? Du velger kanskje ut de bloggene som dekker akkurat dine interesser……..

Og jeg som tenkte at internett kan utvide ditt interessefelt! Ja, det kan nok det også, men om det blir slik som hun sa, er det tankevekkende. Hvis jeg da føyer til et skolevesen som vil spesialisere så tidlig som mulig, betyr det at allmenndanningen er i stor fare. Vi kan risikere å få høyt utdannede mennesker som ikke har peiling på helt allmenne ting som historie, geografi, litteratur, natur osv.

Vi var skjønt enige om at det er enda viktigere med steinerskoler i dette moderne samfunnet. Vi har bruk for en allmenndanning mer enn noensinne!

Der sluttet samtalen vår, for bussen hadde kommet til stasjonen. Men engasjementet og ønsket om å lære og forstå hos den unge damen, gjorde meg oppglødd og glad.

Det var en fin busstur i dag.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s