20 år som ASP-skole


210px-UNESCO_logo_svg

Det er mange jubileer for tiden; grunnloven er 200 år, skolen vår er 40 år, og jammen er det allerede 20 år siden vi ble medlem av UNESCOs skolenettverk i år også!

Det var på begynnelsen av 90-tallet at steinerskolene i Europa innledet et samarbeid med UNESCO sentralt og fikk mulighet til å komme med innspill til skoleplaner. Da meldte flere steinerskoler seg inn i skolenettverket til UNESCO som kalles ASP (Associated Schools Project). Så også Steinerskolen i Vestfold. Vi ble den første – og foreløpig den eneste – steinerskolen i Norge som er med. Og i år er det altså 20 år siden vi ble med.

Unesco

Som ASP-skole skal vi arbeide for UNESCOs idealer om fred, trygghet og samarbeid, og det er jo ikke vanskelig å være enig i. Vi er en av ca. 9000 skoler i verden som er med i nettverket, og i Norge er det litt i underkant av 40 skoler med.

Vi skal: – styrke den internasjonale dimensjonen i undervisningen, – inspirere til kontakt og samarbeid mellom skoler, nasjonalt og internasjonalt og – bidra til å utvikle gode undervisningsmetoder. Alt dette gjør vi jo uansett, så det er greit å hekte seg på. I tillegg til dette må vi skrive en årsrapport hvert år om alt arbeidet vi gjør og være med på en samling i året med de andre ASP-skolene  i Norge.

Fra en ASP-samling på Røros for to år siden.

Fra en ASP-samling på Røros for to år siden.

Det er veldig hyggelig å være på de samlingene som foregår forskjellige steder i landet. Da møter vi de andre skolene og hører hva de driver med. Og jeg blir alltid imponert over alt arbeidet som blir gjort, hvilke prosjekter de får til og så mange idealistiske mennesker. Det gir stor tro på skolenorge å høre alle disse historiene.

Vi bidrar med våre prosjekter som er utveksling av forskjellige slag med vår partnerskole Adazi i Latvia, samarbeidet med naboskolen i Vestskogen som vi har hver 21. september i forbindelse med Peace One Day, vårt internasjonale engasjement gjennom NorBalSam og markedene osv. og ikke minst våre internasjonale dager hvert år i oktober der vi ofte får besøk av mennesker fra forskjellige land og lærer mye om andre kulturer.

Norsk-latvisk forbrødring på bowlingbanen.

Norsk-latvisk forbrødring på bowlingbanen.

Det er usedvanlig givende og interessant å arbeide med internasjonale relasjoner, ikke lett, men utfordrende og morsomt. Ingenting er så flott som å se barn og ungdom leke eller arbeide sammen på tvers av landegrenser. Som lærer har man alle muligheter til å hjelpe de unge til å forstå mennesker fra andre land, lese om andre kulturer, gå inn i deres kultur som sanger og eventyr, folkemusikk og mattradisjoner og selvfølgelig språket. Det er det vi har prøvd på nå i 20 år. Hva som har kommet ut av det, er en av de mange sidene ved en skole som ikke lar seg måle.

ASP logo

ASP logo

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen, UNESCO. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s