«Den lille grønne gutten» i Budapest


Det er på tide med et innlegg om Michael Jackson igjen. Da passer det godt å minnes en av hans mange gode gjerninger.

1994

Det er i år 20 år siden, i 1994, at Michael og hans kone Lisa Marie var på besøk i Budapest i forbindelse med filmopptak. Som alltid hadde Michael lagt inn et besøk på et barnesykehus. På et av rommene på Bethesda sykehuset fikk de se en liten gutt som hadde en grønnlig farge i ansiktet. Michael spurte pleiersken hva det var med denne gutten og fikk til svar at han hadde en uhelbredelig leversykdom som gjorde at han fikk denne grønne fargen.

mj7-96budapest-1

«Vil han komme til å dø?» spurte Michael og de svarte han at ja, det ville han hvis han ikke fikk en ny lever. Det gjorde veldig inntrykk på Michael, og han bestemte seg for å skaffe denne leveren til den lille gutten som het Bela Farkas. Han hadde vært på sykehus siden han ble født, moren hadde forlatt ham, og faren besøkte ham sjelden.

Michael-Jackson-1991063

Siden Michael hadde grunnlagt sin veldedighetsorganisasjon «Heal the world» to år tidligere, kunne han gjennom dem sende ut en etterlysning etter en lever. Det tok tid, men den ble funnet, og vesle Bela Farkas gjennomgikk en levertransplantasjon. Regningen på $ 120.000 ble betalt av Michael Jackson.

24-jackson-inside

I løpet av de første årene som «Heal the world» eksisterte ble det gjennomført flere aksjoner som bl.a. en hjelpesending på 46 tonn til Sarajevo, en barnekonferanse  og mye mer. Hele overskuddet for hans Dangerous turne i 1992/93. der han hadde 70 konserter for 3,5 millioner mennesker, gikk til organisasjonen. Det samme var tilfelle med hans opptreden på super bowl. Der hadde han et kor på 750 personer og en «flash card» der publikum på 98.000 mennesker deltok. Som den superstjernen han var, og den enorme oppmerksomheten som ble viet ham, kunne denne organisasjonen ha blitt den viktigste i sitt slag i verden. Millioner av folk bidro, og ville ha fortsatt med det. Men så var det som om det ble for mye godhet og mulighet for nye liv for mange mennesker, særlig barn, og angrepene på grunnleggeren av all denne veldedigheten ble utsatt for de verste angrep. Det gikk utover organisasjonen, og i 2002 ble den nedlagt.

heal-the-world-banner

Senere forsøkte noen å gjenopprette en organisasjon med samme navn, men den fikk ikke tillatelse fra Jacksons etterkommere til å bruke hans navn. Siden har andre laget en liten organisasjon som de kaller «Heal the world for children». De har avdelinger i flere land, og deres aksjonsform er å arrangere barnefestivaler, besøke barn på sykehus og i barnehjem der de deler ut gaver. Særlig er gruppen i Romania aktive med treplanting, sykehusbesøk og barnefestivaler. Men også i Sverige, England og USA er det grupper som driver med det samme. Det er et imponerende arbeid de gjør.

Hva som har skjedd med Bela Farkas, vet jeg ikke, men det skulle jeg gjerne visst. Lever han ennå? Hvordan har han det? Husker han sin velgjører superstjernen som reddet livet hans? Det ville jeg gjerne ha svar på.

485638_483653168369748_1228739934_n     018

Det er i hvert fall sikkert at Michael Jackson har en stor stjerne i Ungarn fremdeles. Utenfor hotellet han bodde på er det et tre som er dekorert med bilder av sangeren den dag i dag, og deres flash mob i forbindelse med hans fødselsdag i slutten av august er imponerende.

Dette innlegget ble publisert i Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s