Kizji – et russisk eventyr


Det må ha vært i november, og det var kaldt, men ennå ikke snø. Vi skulle på utflukt fra studenthjemmet et eller annet sted som jeg ikke visste noe om. Vi skulle ta nattog nordover, og mer visste vi vel ikke.

Finsk_framryckning_i_Karelen_under_fortsattningskriget  kart_cruise-i-russland

Det var utenlandsstudentene i Leningrad som fikk denne anledningen til å besøke kulturarven i Russland. Stedet var Kizji og ligger i Onegasjøen. Det ble tog til Petrozavodsk og båt derfra til Kizji.

Jeg visste ikke hva som ventet meg. Det var kaldt grytidlig på morgenen da vi kom til Petrozavodsk, og alt var stengt. Båten ut var også kald, og alle var søvnige.

kizhi2010 012

Vi la til en brygge, og det så øde ut. Ikke noen å se og et bart og stivfrossent landskap. Vi begynte å gå en svakt oppoverbakke. Da vi var kommet noen meter på vei, så vi at veien førte over en liten høyde, og langsomt, langsomt steg det opp noe underlig bak bakkekammen. Først var det bare noen kupler, men det ble flere  av dem mens vi gikk. Det var som om den steg opp av bakken, dette kirkebygget som ikke slutter å forundre.

Russia-Kizhi-cathedral-Transfiguration-country

Der står de, kirkene av tre med trekupler, i sin majestetiske ensomhet. Nærmere en nordlig eventyrverden kommer man neppe.

Det sies at det kom folk hit fra Novgorod mellom 900 – 1200. Stedet var altså under Novgorod helt frem til Moskva overtok på slutten av 1400-tallet. Kirkene blir nevnt første gang på begynnelsen av 1500-tallet, og de som står der i dag er restaurert under Peter den store på begynnelsen av 1700-tallet.

Den største av kirkene er Kristi Forklarelseskirke (Preobrazjenskaja) som rager 37 meter i været med sine 22 kupler. Den er et under i seg selv slik den er bygget uten en eneste spiker eller metallplate. Kuplene er dekket med trespon av osp, og inne i kirken er det en ikonostas med 104 ikoner i tre rader fra 1600- og 1700-tallet.

caption

Rett ved siden står Forbønnskirken (Pokrovskaja) med sine ni kupler. Den ble brukt på vinteren, for den kunne varmes opp, mens den store bare ble brukt på sommeren.

Pilegrimsveien nord-sør gikk her fra det høye nord der den hellige Trifons kapell ligger i Neiden videre ned til Kvitsjøen der Solovetskijklosteret ligger og til Kizji før veien går videre sydover til de gamle byene i Den Gyldne Ring øst for Moskva.

Rundt kirkene ligger det i dag et friluftsmuseum med flere gamle hus og mindre kirker. Det er den gamle russiske byggestilen i tre som ligner mye på den nordiske.

Russia-Kizhi-cathedral-Transfiguration-cupolas-silver-zoom

Stedet er plassert på UNESCOs verdensarvliste, og det er ikke vanskelig å forstå, for dette finner man ikke maken til noe sted i verden!

Vi ble geleidet inn i en kafeteria der vi fikk oppvartning før vi tok samme veien tilbake til Leningrad. Det var en lang vei å reise for å være en 2-3 timer, men det var verdt det! Ikke hver dag man befinner seg midt i et russisk eventyr!

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s