Majestetisk konsert


Også til en liten provinsby i Norge kommer det av og til verdensstjerner, og da er det om å gjøre å være på pletten. Det var jeg i kveld.

Foto: Felix Broede

Foto: Felix Broede

Leif Ove Andsnes gjestet Tønsberg med Det Norske Kammerorkester. Oseberg Kulturhus var fylt til randen. Det var satt ut rekker med stoler både på sidene og bak orkesteret. Vi kom på den måten ganske nært opp til musikerne.

Det er noe magisk med denne mannen. Fingrene hans er liksom av en annen verden enn våre andres. Det er som om de berører tangentene med en letthet som englevinger eller med en kraft som ikke er rå, men intens og dypfølt. Det er på samme tid absolutt menneskelig og overjordisk.

Leif-Ove-Andsnes

Når han sitter på pianokrakken og dirigerer orkesteret, er det som om han fører musikerne i en og samme bevegelse. De blir en sjelden enhet, solist og orkester.

I dag var det først Schönbergs «Verklärte Nacht» som ble spilt utenat av orkesteret. Det var helt ukjent for meg, men mye stemning. Så var det Beethovens 5. pianokonsert som sto på repertoaret. Det var vidunderlig gjenkjennelig. Åpningssatsen har både engleaktige partier og majestetisk marsj som går over i hverandre, slik Andsnes selv forklarte det. At Beethoven var vonbråten over at Napoleon utnevnte seg selv til keiser, blir ikke helt tydelig her, synes jeg. Det er noe keiserlig over hele den første satsen.

5619_2

Den andre satsen er «det vakreste som er skrevet i denne sjangeren», sa Andsnes, og det er jeg helt enig i. Vakrere blir det ikke. Om verden kunne være så vakker, ville vi få det uendelig godt.

Den andre satsen går rett over i den tredje, og da er det dansende rytmer som om man blir buden på ball i de store saler i Versailles!

Når man kommer ut etter en slik opplevelse, er det som om trykket har lettet, bekymringer kjennes ikke lenger, alt er lettere. Det skule vært konsertbilletter på blå resept! Det gir glede og en letthet i sjelen som ikke kan sammenlignes med noe annet.

Takk til levende Klassisk og stor takk til Leif Ove Andsnes og Det Norske Kammerorkester som besøkte Tønsberg for andre gang  i løpet av noen få år.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s