På Finnmarksvidda


Jeg har ikke for vane å gjøre skikkelige friluftsstunt, så det var ganske spesielt da jeg plutselig befant meg på Finnmarksvidda for en fem års tid siden.

Grense_Jakobselv_Grenze

Jeg hadde vært i Kirkenes for å studere den norsk-russiske grensa, og det gjorde unektelig et dypt inntrykk på meg da jeg så grensestolpene midt ute i en liten elv som sildret ved siden av veien. Ikke en piggtråd å se, ikke et vakttårn og ikke noe grensegjerde, bare denne gule stolpen og på den andre siden av elven var altså Russland. Det var ikke akkurat slik jeg hadde forestilt meg «Jernteppet» i nord.

Da jeg skulle videre til en fjellstue midt på vidda for å besøke en venn som bodde der, fant mitt vertskap ut at hun skulle kjøre. Det var jo bare 350 km! Ingen avstand når man bor i nord!

Finnmark_county_map

Det ble en flott dag over vidda, langs Tanaelven, en svipptur inn i Finland og et stopp i Karasjok der jeg følte meg fremmed i eget land da  de snakket et fremmed språk på veikroa vi stoppet på. Folk i kulørte kufter satt og sto i kroa og snakket et språk jeg ikke forsto en stavelse av. Det var en nyttig opplevelse.

same  anciana-sami-karasjok

Vel framme på Suolovuopmi fjellstue var verten ute på reinsanking, så det var bare å kjenne seg hjemme på kjøkkenet  der reinsdyrgryta var klar. Om kvelden fikk jeg se nordlys rett utenfor døra. Da nordlysgardinene hang over hodet mitt og bølget i alle sine lystige farger, var det ikke fritt for at jeg følte meg litt liten.

435running_reindeer

Neste dag skulle jeg få komme ut på vidda og se på reinsankingen. Vi kjørte i en firehjulstrekker over kampesteiner og ned i gjørmehull, ikke mye av en vei der! Men vi kom gjennom grinda og frem til reinflokken. Den bølget over vidda som en diger enhet før den ble jaget dyr for dyr inn i en stor innhegning. Der fortsatte de å løpe i ring, rundt og rundt.

480x

En ung mann på hest og med lasso i hånd fanget inn et av dyra, og da så jeg min venn gå inn og ta det i horna og buksere det mot utgangen. Vel ute kom andre til og la dyret i bakken. En brødregjeng på fire med minstemann på seks-sju år og eldstemann rundt fjorten, sto klare til å hjelpe til nå når slaktingen skulle foregå.

960x

Jeg trodde jeg måtte snu meg bort, men jeg ble stående og se da mannen kom frem med kniven og rolig gjorde et snitt, puttet armen inn og klemte til. Dyret bare sluknet. Eldstebror fikk kniven da dyret skulle parteres, og gamlemor kom med en stor bolle for å samle blodet. Yngstemann fikk røre i blodet. Så ble reinen flådd og skinnet hengt opp. Det var over.

Jeg var stivfrossen i oktobervinden, og forsto at det slett ikke var en selvfølge at jeg hadde fått være med på dette. Jeg så at de stirret skeptisk på meg da jeg kom, men siden jeg var en venn av deres venn, nikket gamlemor til meg som godkjenning.

Da vi kjørte tilbake over vidda, kjente jeg at vinteren var i anmarsj. Bakken begynte å fryse, og de første snøfnuggene danset i vinden. Det var da jeg kom til å tenke på Nordahl Grieg. Det var akkurat her han hadde vært, og det var akkurat denne delen av vidda han hadde skildret: i Morgen over Finnmarksvidden:

«Ved gry, da vi kom paa Bæskades/røk der et uveir op.» Slik begynner han diktet. I et annet dikt som heter Vidden skriver han om det jeg akkurat hadde opplevd:

NordahlGMyntbrev

«Stilt som en skygge smyger en mann seg mot hjorden/vælger et dyr/kaster seg frem mot den steilende, susende horden/lassoen flyr.

Lynsnart med kniven flår han det snehvite skindet;/brændende glød/står som en blånende, blodigrø regnbuehinde/op av dens død.

Høyt over landet står stjernene, frysende fjerne;/natten er klar;/men bålet i teltet er også en luende stjerne;/den er et svar.»

Jeg var veldig glad for at jeg ikke skulle sove i telt den natten. Det er bedre innomhus. Men jeg ble liggende lenge og tenke og se for meg det jeg hadde overvært. Dette er også Norge, tenkte jeg. Det var første gang jeg hadde opplevd det.

Gratulerer med dagen i dag som er samenes dag.

standard_Sami_flag_svg

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s