Perlen ved Svartehavet


Første gang jeg hørte at vinter OL skulle være i Sotsji, tenkte jeg: HÆ? For meg har Sotsji alltid vært et sommersted, og det tror jeg det er for mange andre også. Det er lange strender og hoteller akkurat som på andre gullkyster, og man kommer dit for å bade. Til og med i Norge har det vært reklamert med Sotsji som badested. Det er selveste «Syden» for russerne. Og så VINTER-OL? Det fikk jeg ikke til å stemme.

Sotsji slik jeg kjenner det

Sotsji slik jeg kjenner det

Da jeg reiste med norske turister til Sovjet på 70- og 80-tallet, var vi stadig i Sotsji og lå der flere uker av gangen, men alltid om sommeren. Vi bodde på det hotellet som hadde god nok standard for utlendinger, og det hadde det klingende navnet av «Zjemtsjuzjina» som betyr «Perlen».

Det var dette vi dro til Sotsji for

Det var dette vi dro til Sotsji for

Det var ikke mye av en perle å se på; en rektangulær høyblokk i grått, riktignok med balkonger på begge sider og utsikt til Svartehavet, men det var også det eneste. Hele Sotsji oppfattet jeg som en skikkelig sovjetisk utpost bygget for å gi resten av landet en mulighet til å komme til «Syden». Det var mange feriehjem og sanatorier som tilhørte store bedrifter og fabrikker. Jeg husker særlig de mennene som holdt til bare et steinkast fra vårt hotell. Det var alltid musikk derfra, og de utmerket seg med å være veldig mørke i ansiktet, ikke fordi de hadde en medfødt annen hudfarge, men fordi de hadde jobbet i kullgruver hele sitt liv. De kom fra Donbas-regionen, et stort gruveområde.

_wsb_545x271_sochi_olympiade_welcome

I dag har denne byen vært i verdens søkelys i et par timer med en spektakulær OL-åpning.

Alt kunne ha vært så fint om myndighetene (les: Putin) ikke hadde tatt noen usedvanlig dumme skritt på forhånd av dette OL. Om han er så ivrig på å bygge Russland opp til gammel storhet igjen, er det helt ufattelig at han ikke skjønner mer av hva som «sømmer seg» overfor verden. Men, på den annen side, så er det vel ikke akkurat elegant og smidig politikk og organisasjon Russland tradisjonelt er mest kjent for. Det er ikke for ingenting at de i sin tid ba vikingene komme for å styre dem.

vancouver Slopestyle-i-Sotsji_fancybox

Uff, det er ikke hyggelig å se masken til denne steinharde maktmannen der han sitter på tribunene med et bittelite smil i munnviken. Han så forresten ganske nervøs ut, og var tydelig blitt eldre. Han kjenner bare en eneste måte å styre på, og den lærte han hos KGB. Jeg lurer på om han skjønner hvor upopulær han gjør seg, og hvor mye han skader landet sitt ved sin politikk. Jeg tror ikke det.

Uansett var det åpningsseremoni i dag, og det var selsomt å se noen av lederne på tribunene både fra Sentral-Asia og Hvite-Russland…… Men ute på «matta» foregikk det noe spektakulært. Det er alltid interessant å se hva en nasjon legger vekt på når de skal vise frem sitt land i kortform. I London husker vi en mengde forskjellige historiske hendelser, personer og epoker som ble dratt frem i åpningsshowet for snart to år siden.

Russerne hadde heller satset på noen få bilder som dvelte litt lenger. Etter gjennomgangen av alfabetet med kjente personer knyttet til hver bokstav, kom den historiske gjennomgang. Det var forresten interessant hvilke personer de hadde brukt til bokstavene, for det var svært mange forfattere og kunstnere med Dostojevskij, Tolstoj og Tsjekhov, men også både Kandinskij, Chagall og Malevitsj.

Lev Tolstoj - skaperen av "Krig og Fred"

Lev Tolstoj – skaperen av «Krig og Fred»

I den historiske gjennomgang måtte de selvsagt ha med troikaen og kuplene som er selve ursymbolet på Russland. Men etter det kom Peter den store, hans ideer fra utlandet og bygging av flåten.

Så kom kanskje det vakreste; Natasja Rostovas første ball. Denne scenen fra Krig og Fred er enhver russer fortrolig med, og Natasja er selve symbolet på en uskyldig ung jente. Her ble det storslått vist med dansere og prima ballerina i hvit kjole med høyt liv, akkurat som Natasja har. Vi så Pierre der også og fyrst Andrej Bolkonskij. Det var usigelig vakkert og superb dansing før vi gikk over i noe mer dramatisk og mørkt som både kunne være Napoleonskrigen og hint til senere kriger.

Audrey Hepburn som Natasja Rostova

Audrey Hepburn som Natasja Rostova

Scenen som fulgte var revolusjonen fremstilt i rødt lys og med de futuristiske kunstnernes geometriske former sammen med store fabrikkhjul. Lekkert gjort og fullt av tegn og symboler.

Malevitsj' bilde som kanskje var inspirasjon for denne delen av showet

Malevitsj’ bilde som kanskje var inspirasjon for denne delen av showet

Overgangen til det senere Sovjet med utbygging av storbyen Moskva, utdanning og et friere liv var litt overeksponert, synes jeg. Jeg ville heller hatt noe om overgangen til den nye tid med Sovjets fall, men det fikk vi ikke. Det er kanskje for nært og for vanskelig å fremstille.

Men så kom det olympiske flagg inn, og jeg må si jeg stirret på de som bar det, for her var ikke bare idrettsstjerner som Isinbajeva og andre, men her var representanter for fremskritt og kultur. Særlig var det morsomt med den første kvinnelige kosmonaut  ValentinaTeresjkova, og jeg la spesielt merke til at Valerij Gergiev og Nikita Mikhalkov gikk der. Riktignok er de gode støttespillere for Putin, men de er også noen av Russlands største stjerner innenfor sine områder. Det var pussig å se dem i denne sammenhengen.

250full-feedValery_Gergiev_David_Shankbone_2010

Da så den olympiske hymne ble sunget av Anna Netrebko, som er en av mine absolutt yndlingssangere, var stjernegalleriet nesten komplett. Hadde bare Oleg Mensjikov også vært der, hadde jeg fått alt jeg ønsket meg.

Anna Netrebko

Anna Netrebko

Et stjernelag som dette vitner om hva de satser på å vise, og hvem som er villig til å opptre på en slik scene. Dette var den klassiske russiske kunst med ballett, opera, klassisk musikk og film. De gamle gode hovedområdene fra sovjettiden, og det vi kjenner Russland for. At de også hadde tatt med en verdensmester i e-sport, som for meg er helt ukjent, var ganske overraskende. må jeg si.

Når vi legger til mannskoret som sang en av de mektigste nasjonalsangene i verden, som kommentatoren sa, skjønner vi hvilket bilde de ville banke inn i oss: en høyverdig nasjon med store stjerner som satser på de klassiske kunstartene og holder nivået høyt.

Ja, kjære Russland, da er det bare alt det andre igjen: ytringsfrihet, menneskerettigheter for ALLE, ingen diskriminering slik at folk føler seg ivaretatt av sine myndigheter og på den måten både vil sette flere barn til verden og få bedre helse slik at de vil leve lenger. Det venter vi på!

medaillenregen-olympiade-koeche-erfurt_28975

I mellomtiden skal vi følge med på sportskonkurransene som altså går i «Syden», men som har høye snødekte fjell rundt omkring der langrenn, alpint og andre snøidretter kan finne sted, og alle ishallene er nede på flata med utsikt til Svartehavet.

Siste gang jeg var i Sotsji var rett etter kuppet i 1991, og da kjørte vi opp i fjellene og over grensen til Georgia. For det første: veiene var skumle og bratte, så jeg håper de er utbedret for den trafikken de nå får, og for det andre: det er kort vei til steder som ikke er svært glade i den mektige russiske stat. Måtte de holde olympisk fred i disse dagene!

400px-800px-Olympic_flag_svg

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

5 svar til Perlen ved Svartehavet

 1. Renate sier:

  Veldig flott og treffende skrevet. Jeg er sikker på at det andre kommer en dag, men nå skåler jeg og koser meg med et flott OL. Det er en tid for feiring også, når land som ellers er fiendtlig innstilt mot hverandre kan duellere i idrett i stedet for på andre måter.
  Det var flere gåsehudøyeblikk under denne seremonien. Takk!

  • Jeg koser meg også med OL. Og er glad for hver time som går bra. Så programmet om bygging i Sotsji i går kveld. Uff, det er ille. Men det er jo akkurat det samme vi har gjort med polakkene, romfolket osv. Og det samme som skjer i mange andre land. ikke noen unnskyldning, men det er nærliggende å tenke at veldig mye av den kritikken som nå kommer mot Russland er hets. Det gjør noen til enda hardere antirussiske. Synd. Skulle ønske Putin skjønte litt mer.
   Nå er det utfor!

 2. Renate sier:

  Enig, og du er veldig flink til å formulere det.

 3. Flott ! Putin fremstår som en komisk figur fra en annen tid for meg,men det er nok langt fra komisk for det russiske folk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s