Som å være med i studio


rencontre

Da jeg skrev «om denne bloggen», lovte jeg å fortelle historier om mine møter med nære medarbeidere av Michael Jackson. Nå er det lenge siden jeg har fortalt en slik historie, så her kommer en.

Brad Sundberg var nyutdannet lydtekniker da han begynte å jobbe i Westlake studio i LA i 1985. Det var allerede da et legendarisk studio siden det var der Thriller albumet var spilt inn tre år før.

Westlake%201 Studioa2w

Nå var de i gang med Captain Eo. Det skulle bli et 18 år langt samarbeid med Michael Jackson. Brad var sentral i innspillingen av albumene Bad, Dangerous, History og Blood on the Dance floor. Dessuten var han den som fikk æren av å legge opp hele musikkanlegget på Neverland.

brad-sundberg-in-the-studio-with-michael-jackson-1

Ikke rart jeg spisset ører da han skrev på nettet at han ville holde seminar for spesielt interesserte kalt «In the studio With MJ». Jeg leste først om seminar som ble holdt i USA og Canada. og forsto at jeg hadde gått glipp av det første som han holdt i Paris.

brad-sundberg-michael-jackson

Da det ble annonsert et nytt seminar i Paris høsten 2013, telte jeg ikke en gang på knappene. Jeg bare kjøpte billett så fort som mulig. Jeg fikk den siste av 40 billetter og slo til med en VIP billett som inkluderte middag.

Jeg hadde lest tilbakemeldinger fra noen av dem som hadde vært med på de første seminarene, og det hørtes veldig fint ut, så det var ikke fritt at jeg gledet meg da jeg kom til Paris dagen før. Jeg lette opp stedet som var et galleri ikke langt fra metro Voltaire.

Vi venter på at seminaret skal begynne

Vi venter på at seminaret skal begynne

Fordi det hadde vært så stor etterspørsel, hadde Brad lagt inn en kort sesjon på formiddagen, så da jeg kom til stedet, var det en stor flokk som ventet utenfor. Mens vi ventet, så jeg i vinduene til galleriet der det var satt frem mye MJ stæsj som plater, bøker, cd’er og dukker.

utstilling 1

Vår sesjon skulle begynne kl. 14.00. De andre var ferdige litt over tida, og jeg så dem kom ut, mange med tårer i øynene. En stor, sterk mann med mange tatoveringer og skinnjakke gråt uhemmet på skuldera til en annen. Da ble jeg enda mer nervøs. Hva ville skje med meg da? Jeg som begynner å grine bare jeg hører navnet Michael nevnes? Jeg fikk allerede klump i halsen der ute på gata.

Vel innfor måtte vi registrere oss og gjennom sikkerhetskontroll. Alle mobiltelefoner og kamera ble lagt igjen i nummererte poser, og så kunne vi gå inn. Der lå det fine vesker og plakater til oss med «in the studio With MJ» på. Brad Sundberg var der, stor og røslig kar med svenske røtter, jovial og blid slik bare en amerikaner kan være.

011

Vi behøvde ikke å engste oss for at vi ikke skulle få tatt bilde, for de to første timene var avsatt til det. Folk hadde med plater, bøker og plakater for å få en hilsen på, og så var det en fotograf som tok bilder av oss i armkroken til Brad etter tur. Han tok seg god tid til hver i sær, hilste på hver eneste og prøvde å memorere navnene. Det var folk fra Spania og Sveits, England og Russland også meg fra Norge. Særlig ble han begeistret da han forsto at det var en hel gruppe russiske damer. Han hadde jo vokst opp i den kalde krigen, som han sa og blitt opplært til å hate russere. Derfor var det spesielt for ham å ha russere med. Slik er MJ igjen med på å få folk sammen over gamle grenser og skillelinjer.

DSC_0084

Etter «Picture-taking-time» begynte selve seminaret. Brad fortalte om hvordan han havnet i Westlake og viste bilder fra studio. Vi ble straks tatt med inn i atmosfæren i studio. Personene ble presentert, og det var tydelig at han hadde vært en vanlig tekniker, og at det var Bruce Swedien som var selve mesteren for den spesielle sounden som ble så kjent. Så var det selvsagt Quincy Jones. Med Michael utgjorde dette et team som arbeidet sammen natt og dag i perioder.

Quincy Jones, Michael og Bruce Swedien

Quincy Jones, Michael og Bruce Swedien

Da Bad ble spilt inn, flyttet de omtrent inn i studio og levde mer eller mindre der inne i 18 måneder!

Ettersom historiene kom, fikk han oss til å le og gråte, sukke og gispe. Han spilte demoer for oss som ikke var kjent for andre. Han viste oss filmsnutter fra feiringer de hadde i studio da de inviterte familie og venner. Det var Friday Family Day med god mat og gaver til fødselsdager. Noe av det var foreviget på film.

Brad-Sundberg

Særlig var det rørende å se da Michael hadde kjøpt en stor gave til en av studioteknikerne som hadde fødselsdag. Hvor ivrig han var da de pakket opp og ikke kunne styre seg. Som et lite barn på julekvelden! Ja, jul feiret de også, og da måtte Brad være julenisse!

Det kom så mange historier at jeg ikke kan ta med alle sammen. men en liten smakebit kommer her:

Da de spilte inn «Keep the faith», hendte noe som ikke skulle hende: Michaels stemme sprakk på den høyeste tonen. Det gjentok seg tre ganger, og da ble han helt ute av seg og løp opp på rommet som var spesielt laget til ham. Hva skulle de gjøre? All musikken var tatt opp, og han skulle bare legge på vokalen. Hvis de skulle legge den ned, måtte de ha inn alle musikerne igjen. De bestemte seg for å gjøre det.

Brad fikk oppgaven med å informere Michael som bare gråt. Han trøstet ham og sa «Stol på meg. Dette fikser vi.» I løpet av noen timer hadde de faktisk klart å få spilt inn alt på nytt og nå i et leie der stemmen til Michael ville klare det. Det må innskytes her at Michael pleide å komme til studio to timer før innspilling og varme opp stemmen med sin sang Coach Seth Riggs. Det var ingen lettvinte løsninger på noe for Michael. Det skulle jo bli best!

Da alt var klart, ringte de opp til Michael og ba han komme. De var klare igjen. Hans reaksjon var svært minnerik for Brad. «Har dere virkelig gjort det?» spurte han og var så takknemlig at han bare takket og takket. «Har dere gjort alt dette arbeidet for meg?» Han kunne ikke tro det. Og da han gikk inn i «boksen» for å synge, la han enda mer av sin sjel i det og sang «his heart out», som om han ville si Tusen takk, tusen takk. Brad sa at hver gang han hører den sangen, kjenner han Michaels takknemlighet i tonene.

Sangene som ble spilt på Neverland. Plukket ut av Michael

Sangene som ble spilt på Neverland. Plukket ut av Michael

Vi fikk også bekreftet det vi hadde hørt om at Michael foretrakk å synge i mørket når de tok opp. Der sto han i mørket, og de kunne ikke se ham, bare høre ham. Ingenting skulle forstyrre ham i «skapelsesøyeblikket». Han danset mens han sang, og en gang slo han så hardt ut med armene at han slo til den halvveggen de hadde satt opp rundt ham, og det lød et øredøvende brak. Det tok de med på opptaket!

112861478_mjstudio_335593c

Det siste vi fikk oppleve var en film av Michael mens han spilte inn «Childhood» med fullt symfoniorkester. Det er vel det mest rørende jeg har sett. Han står der ute av syne for alle og synger som om ikke noe annet i verden finnes enn han og musikken. Det er tydelig når han er fornøyd og lytter til musikken til orkesteret som spiller utenfor «boksen» hans. Han smiler sitt herligste smil, gnir hendene sammen og løfter på skuldrene som et lite barn i en godtebutikk. Jeg tror ikke et øye var tørt etter det.

Brad var selv tårevåt da han avsluttet med «He was a great guy!»

Vi fikk en spesielt pyntet dessert den kvelden

Vi fikk en spesielt pyntet dessert den kvelden

Etterpå gikk vi på restaurant og de 12-15 vi var satt ved et langbord, og praten fortsatte. Brad ble bombardert med spørsmål, og vi fikk enda flere historier før vi gikk hjem en gang etter midnatt. Da var jeg så fylt og så takknemlig at jeg nesten ikke kunne sove. Det som sto for meg igjen og igjen, var: For et menneske!

Dette innlegget ble publisert i Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s