Et annet Kiev


Det som skjer i Kiev om dagen, er ikke til å begripe. Bildene derifra er så totalt forskjellige fra det jeg husker fra mitt besøk i byen, så jeg vil prøve å skildre et annet bilde.

230135

Det var en helt stille maikveld for 15 år siden at vi vandret rundt i sentrum av Kiev. Vi rakk innom Sofiakatedralen før den stengte. Da jeg trådte inn i denne ærverdige kirken, husker jeg at jeg tenkte: «Hvorfor har ingen beskrevet dette mesterverket for meg før?»

Sofiakatedralen i Kiev

Sofiakatedralen i Kiev

Påbegynt midt på 1000-tallet etter initiativ fra prinsesse Ingegjerd av Sverige, som var blitt til dronning Irina av Kiev etter at hun giftet seg med Jaroslav I. Det var politisk taktikk som gjorde at hun ikke havnet som kona til Olav Digre (senere Olav den Hellige) slik hun etter sigende ville, men det ble hennes halvsøster Astrid Olofsdatter som fikk Olav. Senere fikk for øvrig Jaroslav og Irina flere barn, og et av dem var Ellisiv som ble gift med Harald Hardråde og dronning av Norge.

Jaroslav I

Jaroslav I

Det er altså nært slektskap mellom Skandinavia og Kiev.

Men tilbake til Sofiakatedralen. Hver centimeter av veggene har fresker, slik virket det i alle fall på meg da farger og gull strålte imot meg, og duften av røkelse og vokslys var øredøvende. Det var en atmosfære som om ingenting var endret på de nesten tusen årene den hadde stått der. Selv om jeg visste at den hadde vært museum i hele Sovjettida og først var tatt i bruk igjen som kirke etter 1991. Det er vanskelig å finne dekkende ord for opplevelsen av denne katedralen, kan bare si: vakkert!

Kiev_gate_2001_07_09

Vi spaserte videre og så på Den Gylne Port som er rester etter den gamle bymuren fra byens storhetstid før mongolenes invasjon i 1240. Vi så den storslagne operabygningen fra 1901.

Kiev_National_Opera

En liten busstur tok oss til Grotteklosteret (Petsjerskaja lavra) som stammer fra 1015. Der ble vi vist inn i underjordiske ganger, beundret klokketårnet og var igjen slått av all prakten i denne gamle kulturen som også så fortjent er havnet på UNESCOs verdensarvliste.

Kiev_Pechersk_Lavra_(General)

Den siste delen av kvelden vandret vi i noen av de bakkete gatene, og der snublet vi plutselig over et hus der det sto Bulgakov-museet. Det var her forfatteren av «Mesteren og Margarita» ble født og vokste opp. Det var her han fikk sin utdannelse som lege og praktiserte senere, og det var her han skrev sine første verk før han flyttet til Moskva og ble skuespillforfatter. Det var Moskva som skulle danne bakgrunnen for hans store roman, men det var fra Kiev han kom og hadde med seg sine barndomsminner.

Bulgakov_house  Mikhail_Bulgakov_monument_on_Kyiv_Andriyivsky_descentc3a5d73cacc67f80b26fb7079b0f7fe4127402038429  Mikhail-Bulgakov

På veien rundt i byen kom vi også til den store Frihetsplassen. Som mye annet var den storslagen og vakker. I dag står den mørk og utbrent med spilt blod på brostenene. Ikke til å fatte.

Dette innlegget ble publisert i Russland, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Et annet Kiev

  1. Inese sier:

    Ja, helt elendig med det som har skjedd i Kiev.
    Man kan lære så mye nytt fra dine innlegg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s