Revolusjon?


Satellite

Det er dramatiske tider. Overskrifter og tall fra Ukraina kommer på løpende bånd. Er det revolusjon eller kupp? Akkurat nå er Julia Timosjenko på vei til Maidanplassen, og presidenten er blitt avsatt og stanset på grensa i forsøk på å flykte. Det gir historisk gjenklang fra århundrer tilbake.

Stormen på Bastillen

Stormen på Bastillen

Da Ludvig XVI forsøkte å flykte med sin familie i juni 1791, ble han gjenkjent av en vertshuseier rett før grensa. Det er blitt et uttrykk: «Natten i Varennes». Kongen forsøkte å spille dum, men det hjalp lite. Det var da revolusjonen gikk av hengslene, og jakobinerne kunne overta. Det var de som innførte skrekkvelde. Folket skrek på rettferdighet, men hva fikk de?

giljotin_halshugging_den_franske_revolusjonen_articleimage

Det er litt romantisk med revolusjon. I alle fall i historiebøkene. Endelig skal diktaturet/eneveldet falle, og folket skal få sin vilje! Slik tenkte mange i Russland ved forrige århundreskiftet. Lenin satt i utlandet og ventet på at tiden var moden. Det var den den 25. oktober 1917.

sovjetisk_historie_lenin_revolusjonen_stor

Begeistringen rundt den russiske revolusjon var også stor i  mange kretser; håpet om en ny frihet og en ny rettferdighet levde i manges hjerter. Krapotkin kom tilbake til Russland etter mange år i utlendighet. Han ble svært skuffet over det han så. Kunstnerne hyllet den nye tiden. Slik som Majakovskij som skrev hyldningsdikt, men det tok brått slutt. Vi vet hva som fulgte…….

00-we-want-peace-but-if-you-provoke-us-mayakovsky-20-07-13

Den 1. oktober 1949 sto Mao på Den Himmelske Freds Plass og proklamerte den nye staten. Folket skulle overta. Det så litt annerledes ut da det var gått et par tiår…..

I 1975 overtok Pol Pot i Kambodsja. Den slags rettferdighet er det vel ingen som ønsker seg i ettertid!

pol-pot-genocide-cambodia

«Den arabiske våren» døpte vi det. I Egypt ble det ikke akkurat noen vår.

Listen er lang, håpet har vært stort, og mange liv er gått tapt.

20091125-210844-877425_0

«Vårt land vil fra i dag igjen bli i stand til å se solen og himmelen, for et diktatur er falt», var den første replikken til Timosjenko som er blitt gjengitt i norske medier. Ja, det er igjen tid for å håpe. Bare tiden vil vise om håpet får leve.

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s