Å kysse jorden


Så var OL slutt. Den gladeste mannen på stadion denne siste dagen var nok den russiske langrennsløperen Aleksander Genadjevitsj Legkov. Han kommer fra Krasnoarmejsk, en liten by med 26.000 innbyggere nord-øst for Moskva.

Aleksander Genadjevitsj Legkov

Aleksander Genadjevitsj Legkov

Etter at han vant 5-mila var det blomsteroverrekkelse, og medaljevinnerne, som i dette tilfellet var tre russere, skulle opp på pallen. Vanligvis har medaljevinnerne ventet til oppleseren hadde lest deres plassering og land på fransk, engelsk og russisk, men Legkov syntes å være i en så sterk seiersrus at han allerede under den engelske delen gikk frem til pallen, bøyde seg og kysset den før han hoppet opp på øverste trinn og slapp jubelen løs i kroppen.

Russia's Legkov kisses winners podium during flower ceremony for men's cross-country 50 km mass start free event at Sochi 2014 Winter Olympic Games

Bildet har gått verden rundt: Legkov kysset pallen!

Jeg kunne ikke annet enn å få assosiasjoner.

I filmen Andrej Rubljov er det en scene der folket hilser fyrsten ved å legge seg ned på marken for ham.

I filmen Andrej Rubljov er det en scene der folket hilser fyrsten ved å legge seg ned på marken for ham.

Først tilbake til russisk middelalder da folket la seg ned på bakken når tsaren kom. De «kysset støvet for hans fot». Eller som det heter på russisk: «Tsjelom bijo» som betyr «jeg slår pannen (i bakken)». Når man står i en russisk ortodoks gudstjeneste, kan man også se folk gå ned på kne, berøre pannen med gulvet og kysse det. Det viser den ytterste ydmykhet og ære.

sunday-of-the-cross-great-lent-2012-raising-the-rugged-cross-13

For den som kan sin russiske litteratur, er det ett bilde som står spikret: da Raskolnikov kysset jorden på Sennaja Plosjad (Høytorvet). Det var Sonja som fikk overtalt ham til det. han hadde begått den grusomste forbrytelse og måtte gjøre bot, og det første han måtte gjøre var å gå til Høytorvet, bøye seg til marken, kysse jorden og si ut i alle fire himmelretninger «Jeg har myrdet».

Huset til Raskolnikov er utstyrt med en statue av romanfiguren

Huset til Raskolnikov er utstyrt med en statue av romanfiguren

Det er noe svært symbolsk i denne handlingen, en slags ny forbindelse med jorden. Ved å bøye seg til jorden, vender man seg til himmelen, for jorden er et speilbilde av himmelen, heter det seg.

En student som besøker Høytorvet i St. Petersburg og vil gjøre som Raskolnikov (fra bloggen S. Kierkegaard and me)

En student som besøker Høytorvet i St. Petersburg og vil gjøre som Raskolnikov (fra bloggen S. Kierkegaard and me)

Det er i det hele tatt en svært sterk forbindelse til jorden i gammel russisk åndelighet. Når den forbindelsen brytes, kastes man ut i den totale ensomhet.

Det er altså et uttrykk både for dyp takknemlighet og respekt samtidig som det viser at mennesket er i videste forstand forbundet med en helhet når man kysser jorden.

Alle disse assosiasjonene fikk jeg da jeg så Legkov i dag kysse pallen. Jeg vet ikke, men jeg gjetter på at han kommer fra et miljø med gamle russiske tradisjoner i den lille byen, og at det var helt naturlig for ham i hans seiersrus og takknemlighet å bøye seg og kysse, ikke jorden, men pallen. Et svært interessant øyeblikk på OLs siste dag i Sotsji.

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s