Rudolf Steiner og hans arv


I dag er det 153 år siden Rudolf Steiner ble født. Det står riktignok i enkelte oppslagsverk at han ble født på 25. februar, men noen mener det er 27., og det er i dag.

pk-20A rudolf-steiner

Det er forunderlig hva som kan komme ut av ett menneskes ideer. I følge den siste opptellingen er det nå 1025 steinerskoler i verden og nesten 2000 steinerbarnehager. De kalles riktignok ikke det overalt, for den første skolen ble etablert for barna til arbeiderne i sigarettfabrikken Waldorf-Astoria og fikk navnet Waldorfskole, og det har det beholdt i mange land. I noen land, som i Sverige, har hver skole et spesielt navn, så det er ikke så godt å vite at Martinskolan og Kristofferskolan er det samme som steinerskoler i Norge, men det er de altså.

Steinerskolen-ute-bruk-300x200 1477204663

Den første steinerskolen ble altså opprettet i 1919 i Stuttgart, og før Steiner døde i 1925, var det slike skoler også i England og Nederland. Året etter Steiners død ble den første steinerskolen opprettet i Norge, i Oslo, og Bergen fulgte rett etter.

Steiner_skolen steinerskolen

Lenge var det bare de to skolene her i landet, men da vi fikk en ny privatskolelov i begynnelsen av 70-tallet, var det duket for flere skoler, og en av de første som ble grunnlagt var Steinerskolen i Vestfold som i år feirer sitt 40 års jubileum. I Norge er det nå over 30 steinerskoler.

72-STEINERSKOLEN%20Eksist%20bygn 03553

Men Steiner hadde ikke bare ideer for en ny pedagogikk. Han ga også ideer til en ny dyrkingsmetode gjennom bio-dynamisk jordbruk, behandling av utviklingshemmede som førte til sosialterapeutiske institusjoner og Camphill-landsbyer. Hans samfunnsfilosofi, tregreningen, inspirerte til nye politiske ideer, og økonomer har skapt etiske banker etter hans tanker. Det er et mylder av sosiale initiativ som er tuftet på de ideene som Steiner hadde om et mer humant samfunn.

steinerskolen_3309309a Steinerskolen12_3472565a

Selv har jeg arbeidet i steinerskolen i over 30 år og blir ikke ferdig med å beundre den læreplanen vi har. Det er mange som kan takke Steiner for det han en gang tenkte og ga inspirasjon til.

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s