Krim – den virkelige perlen ved Svartehavet


Strandpromenaden i Jalta

Strandpromenaden i Jalta

Mens det ennå fantes et Norsk Folkeferie og reisebyrå som ga ut tykke glansa brosjyrer, var det to feriemål for utlendinger med strand og bademuligheter i Sovjet; det ene var Sotsji, som vi har hørt nok om nå for en stund, og det andre var Jalta på Krim.

Nå er det Krim som er i søkelyset, og det er ikke hyggelig det vi hører derfra. Men den gangen, for tre tiår siden, var Krim et herlig sted å tilbringe noen sommeruker. Like lite som jeg likte Sotsji fordi det kjentes så sjelløst og kunstig bygd opp, like mye elsket jeg Jalta med sin lange strandpromenade. Det var på denne strandpromenaden Damen med hunden hadde gått nesten et århundre tidligere. Det var der hun møtte Gurov og falt for ham. Deres klassiske kjærlighetshistorie har en atmosfære og en umiddelbarhet som gjør at den holder gjennom tiden og er en absolutt klassiker. Man kunne fremdeles spasere under de samme gasslampene, som nå er blitt elektriske, men har samme form, som de Damen med hunden spaserte under.

1d9ee9768a91325655704394f95a9d19af77b7434181ddcc059b6a62  blogger-image--1573463092

Tar man en tur litt vekk fra strandpromenaden, kan man finne forfatterens hus. Det var her Anton Tsjekhov bodde de siste årene av sitt liv mens tuberkulosen sakte, men sikkert tok livet av ham. Det var her han skrev sine mesterverk som Kirsebærhagen og Tre søstre. Og det var hit både Lev Tolstoj og Maksim Gorkij kom for å besøke ham. Hele Moskva Kunstnerteater kom spesielt hit for å fremføre Kirsebærhagen siden forfatteren var for syk til å komme til  Moskva. Det er en svært spesiell atmosfære både i huset og i hagen.

yalta-gorky_and_chekhov  220px-tolstoy_and_chekhov

Lenger opp i skråningen ligger noen slott som hvite perler i det grønne. Det største av dem er Livadia palasset der tsarfamilien pleide å tilbringe sin ferie. Her kan man tenke seg de fire døtrene Olga, Tatjana, Masja og Anastasia i sine hvite kjoler og vesle Aleksej som måtte passe på hele tiden så han ikke slo seg og begynte å blø. Nikolaj i sin uniform og Aleksandra i sin hvite kjole var nok også å se der for litt over hundre år siden.

Livadiapalasset

Livadiapalasset

Det var dette slottet som Stalin, Churchill og Roosevelt valgte til sin Jaltakonferanse. Det store runde bordet står fortsatt der, og det er ikke fritt for at man føler litt historisk sus når man står ved det og vet at her ble hele Europas skjebne bestemt da de høye herrer skrev under på Jaltaavtalen.

Jalta_mainstory1  Jalta_1945

De andre rike familiene i det russiske adelskap hadde også sine slott på Jalta, og de ligger der alle sammen. Noen er blitt omgjort til museer mens andre sikkert er overtatt av nyrike i vår tid. I sovjettida var noen blitt til sanatorier for allmennheten, og andre var ganske forfalne.

Man kunne også gå helt ut til tuppen av bukta der det lå et lite kråkeslott som klamret seg til klippen. Det var i det hele tatt litt eventyrlig å være på Jalta. Ja, selve lyden av navnet gir meg fremdeles følelsen av gammel og ærverdig storhet.

Svaleredet ytterst på pynten

Svaleredet ytterst på pynten

Ikke langt unna ligger Sevastopol der Lev Tolstoj tjente i militæret under Krimkrigen på 1850-tallet. Hans Sevastopolfortellinger er verdt å lese. Det er noe av den første antikrigslitteratur på russisk.

large_04_06_0314137

Selvfølgelig er Krim kjent for Krimkrigen der Tyrkia, England og Frankrike sloss mot Russland. Det dreide seg om tilgang til hav og havner, men det startet med en krangel om tilgang til de hellige steder i Midt-Østen.

La oss håpe at det blir med denne Krimkrigen for 160 år siden, og at vi får beholde Krim – og særlig Jalta – som en virkelig perle  ved Svartehavet.

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

1 svar til Krim – den virkelige perlen ved Svartehavet

  1. Inese sier:

    Dette var interessant! Flott vinkling til Krim!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s