Ilja Repin og Pramdragerne


Ilja Repin (1844-1930)

Ilja Repin (1844-1930)

Det er lite vi vet om russisk kunst her i vest. Vi kjenner gjerne til at de har fine ikoner og så kjenner vi kanskje noen av bildene til Repin. Ett av de aller mest kjente er «Pramdragerne ved Volga» Det henger i Det Russiske Museum i St. Petersburg og er vel verdt et besøk.

Repin er den mest kjente realistiske kunstneren i Russland. Selv var han født i en liten by i det som vi i dag vil kalle Øst-Ukraina i 1844 og fikk litt opplæring i ikonmaling av en lokal maler. Senere fullførte han Det keiserlige Kunstakademi og fikk gullmedalje for sitt bilde «Oppvekkelsen av Jairus’ datter». Da var han også ferdig med bibelske og mytologiske motiver.

Oppvekkelsen av Jairus' datter

Oppvekkelsen av Jairus’ datter

Han reiste til Volga for å studere pramdragerne; han ville se hvordan folket hadde det, hvordan de levde, og han ville skildre det. Nøye studerte han pramdragerne, levde med dem, snakket med dem og laget skisse etter skisse. Han la merke til ansiktene deres, hvordan slitet hadde preget seg inn i trekkene, hvordan holdningen var preget av et langt liv med slit og strev. Og han så de unge «lærlingene» og hvordan de så opp og utover og drømte om en bedre fremtid.

ilya-re3

Alle disse observasjonene og alle skissene ble i 1873 til det som skulle bli Russlands mest berømte bilde. I 1872 traff Repin den rike kjøpmannen Pavel Tretjakov som kjøpte noen av hans tidligste bilder og begynte allerede da å bli kjent.

Senere skulle Repin oppholde seg i Paris og bli kjent med impresjonistene der. Han malte også portretter av noen av Russlands mest kjente kulturpersonligheter som Lev Tolstoj og Modest Mussorgskij.

Ilya_Efimovich_Repin_(1844-1930)_-_Portrait_of_Leo_Tolstoy_(1887)  8946a7bf1a272930c9337ca437a90ee1

De siste årene av sitt liv bodde han i et spesielt hus som fikk navnet Penaty ute i det karelske neset på et sted som nå heter Repino. Det var den gang Finland og het Kuokkala. Der døde han i 1930. Huset står fremdeles og kan besøkes. Anbefales!

Penaty i Repino

Penaty i Repino

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s