Hvor er alle de nye lærerne?


iStock_000003516561Medium-568x378

Den første steinerskolen her i landet åpnet i 1926, altså for nesten 90 år siden. Lenge var det bare to steinerskoler her, i Oslo og Bergen, men så kom boomen! I 1973 fikk vi ny privatskolelov som sa at staten skulle finansiere 85 % av driftskostnadene. Da startet vår skole i Vestfold, Bærum, Trondheim, og snart fulgte Moss, Hedemarken, og da vi rundet inn i det nye årtusen, var det blitt 35 steinerskoler i Norge! Det var det mest steinerskoletette landet i verden!

Jens Bjørneboe som lærer i Steinerskolen på 50-tallet

Jens Bjørneboe som lærer i Steinerskolen på 50-tallet

Nå er vi kommet godt inn i det nye århundret, og mange av de lærerne som startet skolene på 70- og 80-tallet er i pensjonsalder. Noen har allerede gått av med pensjon, men den største gruppen er nå i 60-årene og vil gå av med pensjon i løpet av de neste 4-7 årene. Det betyr et stort generasjonsskifte for steinerskolene. Bare i Steinerskolen i Vestfold vil vi trenge 2-4 nye lærere hvert år de neste ti årene. På landsbasis er det snakk om 300 nye lærere i samme tidsrom!

img_479dc0474a60f

Hvor skal alle disse lærerne komme fra? På Steinerhøyskolen i Oslo er det ikke mange studenter for tiden, så det må skje et mirakel nå snart…….

Rudolf Steinerhøyskolen i Oslo

Rudolf Steinerhøyskolen i Oslo

Vi kommer til å trenge klasselærere, faglærere i forskjellige fag på ungdomstrinn og videregående, spesiallærere, ansatte til fritidshjem og barnehage. Overalt vil det være behov for kompetente, solide mennesker som vil utvikle dette skoleslaget videre.

livlaga

Det er i løpet av de neste ti årene at det vil vise seg om steinerskolene vil overleve inn i fremtiden eller om det var så knyttet til 70-tallet at det mer er blitt et tidsfenomen. Jeg tror ikke det siste, for bare om fem år vil det være 100 år siden den første steinerskolen startet. Det er nå over 1000 steinerskoler i verden, og der det vokser mest for tiden, er i Kina!

Til dere unge som leser dette og lurer på hva dere skal bli: tenk på å bli lærer. Det er et svært meningsfylt yrke. Vi trenger dere i Steinerskolen!

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Hvor er alle de nye lærerne?

  1. Inese sier:

    Skummel statistikk. Det gjelder også barnehagene. Deres generasjon har bært skolene og barnehagene gjennom tiden. Når jeg ser at mange som er ferdig utdannet på Berle velger å ikke jobbe som lærere og førskolelærere, da blir jeg bekymret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s