Fra orkestermusiker til gatemusikant


Foto: Erlend Berge

Foto: Erlend Berge

Vi har alle sett dem der de sitter på fortau og gatehjørner med utstrakt hånd. Det har lenge vært store diskusjoner om dem, og det er sagt mye nedsettende om dem. Det er selvfølgelig rom-folket eller sigøynerne som vi snakker om.

Kulturkirken Jakob

Kulturkirken Jakob

I går så jeg noen av dem på scenen i Kulturkirken Jakob i Oslo.

Solfrid Molland vokste opp med russisk folkemusikk og sigøynermusikk. Hun utdannet seg senere til klassisk pianist, men har holdt på sitt lille røde trekkspill og har de siste årene inngått samarbeid med mange av Europas mest kjente sigøynermusikere. Hun har spilt sammen med den kjente gruppen Taraf de Haidouks fra Romania, fransk-russiske Pascal de Loutchek, Ionut Guluna og flere andre.002

De siste årene har hun arbeidet mye med spørsmålet om rom-folket i Norge. Hun er den beste talsmann for dem og viser sider ved dem som det ikke er så lett å få øye på for oss forbipasserende. Nå har hun spilt inn en CD som heter «Musikken er mitt fedreland», og det er gjort sammen med noen habile sigøynermusikere fra Romania.

Foto: Erlend Berge

Foto: Erlend Berge

I går var det releasekonsert i Kulturkirken Jakob for denne platen. Det var fornøyelig. På scenen sto foruten Solfrid selv fiolinisten Valentin Vasile. Han fikk sin utdannelse på konservatoriet i Bucuresti og har spilt i symfoniorkester der, men i dag spiller han på restauranter og på gata, for: «Jeg kan tjene like mye på fire dager med gatemusikk som en måned i Filharmonien i Bucuresti»

Gheorghe Vasile og Solfrid Molland. Foto: Torstein Ihle

Gheorghe Vasile og Solfrid Molland. Foto: Torstein Ihle

Slik har også Solfrid blitt kjent med ham der han har stått utenfor Stortinget i Oslo og spilt. Sammen med disse to var også Gheorghe Vasile som er faren til Valentin. Han spiller trekkspill og er opplært av sin far som var opplært av sin bestefar…….Han har fire barn, og alle har han klart å gi en høyskoleutdannelse. Tre av barna er musikere!

Foto: Erlend Berge

Foto: Erlend Berge

På scenen fikk vi også se og høre saxofonisten Ion Cantaragiu Rasturnel, en glitrende musiker som også er å se på gata i Oslo.

Ion Cantaragiu Rasturnel. Foto: Siv Dolmen

Ion Cantaragiu Rasturnel. Foto: Siv Dolmen

For å gjøre bildet helt komplett inviterte også Solfrid opp et helt kor på 10-12 mennesker. De utgjorde en brogete bakgrunn for musikerne, og hun fortalte: «Dere kjenner kanskje igjen hun som pleide å sitte på fortauet på ….. og tigge? Nå har hun jobb som assistent på ei systue, og de andre har også jobber med å vaske og på Kirkens Bymisjon. De vil gjerne jobbe, og gjør det bra.» Stor applaus.

Foto: Rolf Øhmann

Foto: Rolf Øhmann

Det var rett og slett rørende å oppleve disse som vi går hastig forbi på gata nå stå som smilende, glade musikere og sangere på en av de fineste scenene i Oslo. Det gir perspektiver på hverdagen vår.

Solfrid fortalte om en reise til Romania. Hun hadde besøkt musikerlandsbyen der noen av disse kommer fra. Da hun gikk oppover Kunstgata i landsbyen sammen med Valentin og Gheorghe og instrumentene deres, dukket det opp en syngende kvinne fra venstre, så kom en fra høyre, og så fulgte de på med og uten instrumenter. Da de kom til slutten av gaten, var det 30 musikere som hadde kommet til, og et hundretalls mennesker som sang og danset med!http://www.youtube.com/watch?v=6Fz4OoHaydc (fra en tidligere reise)

Hun fortalte også hva hun lærer av sigøynerne foruten det musikalske, og det samlet hun i ett ord: Samhold, Det å ta seg av hverandre er mye viktigere enn alt annet.

Konserten fortsatte i kjelleren....

Konserten fortsatte i kjelleren….

Det var en lærerik kveld i Kulturkirken Jakob. Dyktige musikere som trakterer sine instrumenter med innlevelse og virtuositet, mye livsglede og sterke personlige historier. Solfrid Molland gjør en veritabel innsats for dette jagede folket, og hun gjør det for oss slik at vi skal få et mer nyansert bilde av noen som er blitt svartmalt i så lang tid at det er vanskelig å se menneskene bak.

lite_RumenskVerksted_BVD2013_LarsOpstad_134

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

2 svar til Fra orkestermusiker til gatemusikant

  1. Renate sier:

    En artig ting skjedde i går. Gikk tur i skogen med hunden, men tok en annen sti enn jeg pleier. Plutselig sto jeg midt i sigøynerleiren her i slagendalen! Flere av de som holder til der kom bort, og vi snakket og lo og spøkte en kort stund, uten noe felles språk. Veldig moro, og veldig hyggelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s