Når luften ikke lenger er til å puste inn


Paris for to dager siden. Foto: Pierre Andrieu

Paris for to dager siden. Foto: Pierre Andrieu

For to dager siden kom det melding om at luften i Paris var så dårlig at myndighetene tilbød gratis metro og buss i byen. I Paris! Jeg som trodde at nå er så mye av den europeiske industri flyttet til Asia at det er der de har pusteproblemer, ikke her i Europa! Men nei, det er bilene som er blitt for mange! Vår egoisme er så sterk at vi tror vi må ha hver vår bil for å komme frem.

EkoXWVtewgh-d8PftHclbAuSOKv_sAXjVwsUfV_CrVKw

Når det varme vårværet overrasker så tidlig som nå, og det ikke er vind i det hele tatt, siver all eksosen ned mellom bilene, mellom husene og blir liggende.

high_sza7b4ba

Og det var ikke bare Paris, men også andre nord-franske byer og inn i Belgia at advarselen gikk ut: Det er helsefarlig å puste inn lufta! Hvor gjør man av seg da? Det er jo ikke bare å dra ut på landet. Det er jo faktisk noe av problemet; mange bor for langt vekk fra arbeidsplassen. De kan ha de mest idylliske hjem i landlige omgivelser, men da må de jo kjøre til jobb inne i byen, og da er vi like langt. Da blir deres landlige idyll til gift for oss alle!

Harbin i Kina

Harbin i Kina

De store bilkøene fra Asia er velkjente, og munnbind er vel forholdsvis vanlig blitt i Kina. Der vokser biltettheten i et akselererende tempo.

I Moskva var det alltid god plass på veiene i sovjettida, men det var veldig trangt på metro og busser. Nå er det så store køer i storbyene der at man ikke kan regne med å komme tidsnok til noe som helst med bil og buss. Og fremdeles er det like trangt på metroen! Det er sjukt!

Oslo. Foto: Jens O. Kvale

Oslo. Foto: Jens O. Kvale

I Oslo regner man med at trafikken vil vokse med 22 % i de neste 20 åra. Tenk om vi gjorde den statistikken til skamme! Tenk om vi begynte å tenke! Tenk om vi lot være å kjøpe og kjøre bil. Tenk om de unge ikke lot seg rive med av vår generasjons galskap og egoisme. Det er lov å håpe.

Blåtrikken.....

Blåtrikken…..

I mellomtiden må vi innstille oss på at vi trenger munnbind om vi skal til de store byene i Europa. Det er veldig trist. Og så inderlig lett å gjøre noe med, om man bare ville…………

La bilen stå!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s